Як варити пшеницю на кутю без замочування / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Уже скоро українці відзначать зимові свята, на які за традицією обов'язково готується кутя на Різдво. Ароматна ситна каша символізує зв'язок із предками та багатство нашої землі. І хоча загальний рецепт страви добре відомий, саме нюанси роблять її такою смачною.

Ми розповімо, як зварити кутю, рецепт якої попросять усі рідні. Запам'ятайте давні традиції приготування від наших предків.

Як варити пшеницю на кутю

Пшениця - головний компонент ритуальної каші. Хоча в наш час кутю готують із пшона, перловки, булгура і навіть рису.

Наші пращури брали для куті грубу необроблену пшеницю, яку вручну перетирали від полови. Потім зерна потрібно промити і замочити на кілька годин, а краще - на ніч. Варили пшеницю 4-5 годин на повільному вогні. Для приготування обов'язково брали найчистішу джерельну воду.

Скільки варити пшеницю на кутю - залежить від сорту. Зараз у магазинах продають шліфовані та пропарені крупи, які варяться від 20 до 60 хвилин. Зазвичай час приготування вказується на упаковці. Під час варіння посоліть пшеницю, коли вона буде наполовину готовою.

З готової крупи злийте воду (якщо залишилася після варіння) і залиште застигати. Якщо готуєте кутю не на Святвечір, а на Різдво, коли вже закінчився піст, то можна додати вершкове масло.

Як приготувати мак на кутю

Під час приготування маку теж є кілька секретів. Дуже важливо, щоб зерна були свіжими - інакше будуть гірчити. Мак теж потрібно замочити в окропі щонайменше на 2-3 години або на ніч, щоб він розм'якшився. Потім зерна перетирають в кашку будь-яким зручним способом - ступкою, блендером або кавомолкою чи м'ясорубкою. Якщо маса занадто густа - влийте трохи води.

Перетертий мак заправте медом і за бажанням розбавте водою. Після цього його можна додавати в кашу.

Мак можна не замочувати і не перетирати, якщо хочете спростити рецепт. У такому разі додайте зерна до гарячої свіжозвареної пшениці.

Що ще додати в кутю

Традиції приготування страви в різних регіонах відрізняються. У багатьох регіонах до куті готують узвар - остиглим заправляють готову страву. Щоб напій був насиченим, додайте в нього сухофрукти, родзинки, ягоди та спеції.

Добавки в кутю можуть бути такими:

  • горіхи - волоські, мигдаль, фундук;
  • сухофрукти - родзинки, курага, чорнослив;
  • сушені ягоди;
  • цукати;
  • цитруси;
  • спеції - кориця, ваніль, кардамон.

Змішайте улюблені інгредієнти з пшеницею, маком і медом. Залийте страву узваром і подавайте на святковий стіл. У холодильнику готова кутя зберігається не більше 3 днів.

Вас також можуть зацікавити новини: