Гречку зварити неважко, набагато складніше зробити так, щоб каша в підсумку вийшла розсипчастою, ароматною і поживною. Для цього необхідно дотримуватися кількох порад - дізнайтеся, як правильно варити гречку і що потрібно додати у воду.
Як варити гречку на воді в каструлі
Якщо ви регулярно купуєте звичайну крупу у великих кілограмових пакетах, то варити її краще саме в каструлі. Бажано для такої технології обирати ємність із товстими стінками - вона рівномірно розподіляє температуру і не дасть змоги гречці підгоріти або залишитися недовареною.
Перед початком приготування крупу потрібно кілька разів промити водою, щоб прибрати сміття і пил. Потім викласти в каструлю, залити чистою питною водою, накрити кришкою і варити гречку до закипання води на середньому вогні. Коли побачите, що вода закипіла, вогонь необхідно зменшити до мінімуму і додати половину чайної ложки солі. Також не забудьте, скільки часу варити гречку - як правило, для приготування ідеальної каші вистачає 20-25 хвилин.
ВАЖЛИВО: у жодному разі крупу не можна перемішувати ложкою або лопаткою, інакше вона пригорить або звариться нерівномірно.
Як варити гречку з маслом
Далеко не всі господині використовують вершкове масло під час готування такої крупи, але якщо ви хочете отримати дійсно смачний гарнір, краще змінити звичку. Немає нічого складного в тому, як варити гречку - пропорції дуже прості. На 1 склянку крупи потрібно використовувати 2 склянки питної води, якщо хочете, щоб каша вийшла щільна і сухувата. Тим, кому до душі в'язка консистенція, радимо налити більше рідини - 2.5-3 склянки.
Вершкове масло краще додавати наприкінці, коли гречка вже звариться остаточно. Саме в той момент, коли ви вимкнете вогонь, додайте вершкове масло, перемішайте, накрийте каструлю кришкою і укутайте рушником. Перебуваючи в теплі та комфорті, гречка вбере в себе олію і збільшиться в об'ємі, вийде соковитою та поживною.
Корисний лайфхак: якщо ви сумніваєтеся в якості крупи, можете перед приготуванням просушити її 3-5 хвилин на сухій сковороді, тоді вона точно вийде розсипчастою.