Пити віскі потрібно з розумом / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Багато гурманів обирають для себе ароматний алкогольний напій з ячменю, жита, пшениці або кукурудзи. Важливо знати чим закушувати віскі, коли і як правильно його пити, щоб гідно оцінити букет і якість спиртного. УНІАН з'ясував усі секрети і готовий поділитися.

Коли і як правильно пити віскі

Почнемо з того, який час доби найкраще підходить, щоб насолодитися цим напоєм. На думку досвідчених сомельє, тільки вечір підходить для вживання віскі - вранці його пити все ж не варто. Обов'язкове перед вживанням охолодити напій до 18-20 °C. В іншому разі будь-який, навіть найдорожчий екземпляр, зустріне вас неприємним присмаком спирту. Щоб насолодитися цим напоєм необов'язково тримати пляшку віскі в холодильнику - кімнатна температура є цілком прийнятною. Пити його найкраще з таких бакалів, як олд фешн, рокс, олд фешн або простий винний на короткій ніжці.

Щоб повною мірою оцінити всі відтінки смаку та аромату віскі, виконуйте правило 5S:

Відео дня
  • Sight - оцінюємо напій на вигляд, повертаючи келих на світло.
  • Smell - вдихаємо ароматний букет.
  • Swish - пробуємо, зробивши маленький ковток і потримавши віскі в роті.
  • Swallow - ковтаємо і насолоджуємося післясмаком.
  • Splash - додаємо краплю води і знову пробуємо, щоб відстежити зміну смаку.

Хоча дехто вважає останній пункт необов'язковим, шотландці, які є справжніми поціновувачами цього напою, рекомендують його не пропускати.

Із чим пити віскі можна і не можна

Більшість гурманів вважають за краще насолоджуватися цим напоєм у чистому вигляді і доведеться постаратися, щоб знайти тих, хто його розбавляє. Оскільки не всі готові пити цей вид спиртного в такий спосіб, розглянемо, чим його можна доповнити, крім коли, про яку знають більшість людей. Вибір залежатиме від сорту спиртного:

  • односолодовий розбавляємо водою;
  • скотч - фруктовими та ягідними соками;
  • кукурудзяний віскі - газованими напоями.

У першому випадку розведення водою допоможе пом'якшити терпкий смак напою і знизити його міцність. Якщо говорити про скотч, то соки зазвичай беруть, коли вживають рідкісні зернові сорти віскі. При цьому частка соку до алкоголю не повинна перевищувати 1:3. Водночас ніколи і нічим не розбавляйте купажовані шотландські сорти. Сторонні смаки зіпсують їхній насичений і складний букет.

За бажанням можна скористатися лайфхаком від ірландців, які часто п'ють віскі з кавою. Це надає гарячому напою розслаблюючих ноток.

Що не можна змішувати з віскі точно, так це цитрусові соки. У багатьох барах нерідко пропонують таке поєднання у форматі коктейлів, однак у пристойному суспільстві це вважається блюзнірством. 

Поділимося також цікавим фактом. На думку шотландців, лід у віскі категорично не можна додавати, адже спочатку напій охолоне, а потім знову нагріється від тепла рук. Вони вважають за краще використовувати спеціальні охолоджувальні камені, які давно є в продажу. Хоча лід здатен зіпсувати смак віскі, американців це абсолютно не бентежить - у США часто можна побачити, як келих бурбона доповнюють кубиками замороженої води. 

Чим краще закушувати віскі в чистому вигляді

Людям, яким складно пити міцний алкоголь, варто запам'ятати, чим закушують віскі справжні гурмани, щоб не псувати смак напою.

До односолодових або купажованих сортів беруть плитку темного шоколаду, часточки яблука або груші, шматочки м'яса курки та кролика. Любителі житнього віскі воліють доповнювати його шматочками копченої риби. Водночас приготована на грилі свинина вигідно підкреслить аромат скотчу. Димний острівний віскі подають із яловичиною. Існує також універсальний варіант, що подавати до будь-якого сорту цього алкогольного напою. Йдеться про сир

Тепер розглянемо, що не можна використовувати як закуску. Алкоголь, про який ми сьогодні говоримо, ніколи не подають із:

  • солодким;
  • випічкою;
  • гострою їжею;
  • смаженим жирним м'ясом;
  • соліннями та маринадами;
  • стравами з додаванням оцту.

Важливо враховувати, що м'ясо і птиця на грилі, зазначені раніше, і жирний смажений шматок туші тварини - це не одне й те саме.

Чим закушувати віскі з колою

Люди, які вважають за краще розбавляти спиртне газованою водою, повинні запам'ятати, чим закушувати віскі, щоб не було похмілля, адже кола здатна посилювати дію спиртного і може призвести до швидкого сп'яніння.

Найкращою гастрономічною парою вважаються:

  • сир;
  • суші;
  • червона риба;
  • морепродукти;
  • баварські ковбаски;
  • шоколад;
  • баранина і яловичина.

Якщо хочете подати фрукти, то ідеальним варіантом виявиться диня. Саме вона зможе відтінити багатошаровий смак віскі з колою і доповнити унікальний тандем двох напоїв.

Вас также могут заинтересовать новости: