В українських магазинах нарівні зі справжнім какао можна купити підробку. Фальшивий порошок набагато гірший за якістю і псує смак страв. Тому перед тим, як варити какао або готувати шоколадну випічку, ознайомтеся з ознаками фальсифікату. Ми розповіли, як відрізнити підробку какао від оригіналу до і після покупки.
Як визначити справжнє какао
Визначити фальсифікат можна за кількома пунктами:
- Зовнішній вигляд упаковки. Фальсифікат можна визначити ще до покупки. У підробки відрізняється упаковка - вас мають насторожити бліді кольори, розмитий і нечіткий шрифт, відсутність терміну придатності. Такі ознаки краще помітні в наочному порівнянні з оригінальною упаковкою.
- Ціна. Не ведіться на дуже низьку ціну продукту. Справжнє какао не може коштувати в два і більше разів дешевше за інші бренди.
- Колір порошку. Підробка має блідий колір, а справжній інгредієнт - насичений.
- Структура. Якісний какао однорідний і без грудочок. Якщо розтерти його між пальців, то залишається жирна пляма.
- Якість страв. 100%-вий спосіб визначити фальсифікат - приготувати випічку або напій. Якщо заварити справжній какао, то він буде насиченим і ароматним, з гірчинкою. Також оригінальний порошок залишає осад, а підробка повністю розчиняється. Випічка зі справжнім продуктом буде пишною і темною, а з фальшивим - черствою і світлою.
Своїм лайфхаком про те, як відрізнити справжнє какао від підробки, поділилася кондитерка Оксана Веляник.
У своєму кондитерському блозі вона зняла ролик, у якому наочно показала різницю між справжнім і фальшивим какао бренду "Мрія". Ліворуч виявився підроблений порошок, а праворуч - справжній. На відео видно, що фейкове какао має відмінності в дизайні упаковки, а також набагато блідіше за кольором, ніж справжнє.
Для експерименту кондитерка спекла два коржі з підробленим і справжнім порошком. Рецепт і кількість інгредієнтів були однаковими. Корж із фальшивкою вийшов блідим, твердим і низьким. А бісквіт зі справжнім какао був пишним, високим, мав насичений шоколадний колір.