Чому кішка кусає за руку і тримає / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Ніжні й улюблені коти в якийсь момент можуть перетворитися на страшного "звіра" і почати кусатися без видимих на те причин. Іноді з такими укусами доводиться навіть йти до травматолога. Але причини такої котячої поведінки, звичайно, є. Давайте розберемося, чому кішка кусає руки і не дає себе погладити, коли ці сигнали не можна ігнорувати і як відучити тварину кусати свого господаря.

Чому кіт кусає руки та ноги - 7 причин

Якщо кішка кусає руки (або ноги), значить, на це є причина. Наприклад, кошенята так можуть гратися, але дорослі тварини не стануть поводитися агресивно просто так. Ветеринари називають сім основних причин такої поведінки:

  • У кота страх або стрес

Кішки звикають до розпорядку дня, речей і людей, тому якщо щось у їхньому звичному оточенні змінюється, вони починають відчувати стрес і пускають у хід пазурі та зуби. Наприклад, у будинку з'явилася ще одна тварина або нова людина, ви переїхали або навіть просто переставили меблі.

Відео дня

Будь-яка зміна насторожує кішку і викликає у неї почуття небезпеки і страху - вона може ховатися, відмовлятися від ласок і не посоромиться вкусити. У цьому випадку важливо визначити, через що у вашого улюбленця може бути стрес або трах, і по можливості захистити його від стрес-фактора.

  • У домі тільки один господар, і це - не ви

Кішки звикають до дому, а не до людей, і вважають цей дім своїм володінням. Є навіть такий жарт: це не коти живуть у нас, а ми - у котів. Вони сприймають людину не як істоту розумну, а як своїх родичів - таких самих, як і вони, котів, тільки трохи дивних. Тому коту важливо показати, хто в домі господар, і він може це робити по-своєму - за допомогою зубів. Одна з причин, чому кіт кусає господиню.

Якщо не хочете весь час ходити покусаними, то таку котячу поведінку потрібно припиняти з малого - але в жодному разі не використовувати силу. Потрібно просто дохідливо донести, що вас кусати не можна - нехай це буде стоп-словом для кота.

  • У кішки щось болить

Іноді укус кішки може бути тривожним сигналом - тварина поводиться агресивно тому, що хворіє. Так можна пояснити те, чому кішка кусає свого господаря - вона намагається вам сказати: "Не чіпай мене, я погано почуваюся".

Звісно, господареві потрібно самостійно спробувати визначити причину недуги або віднести кота до лікаря, щоб вчасно почати лікування і не дати хворобі почати прогресувати.

  • Кішка захищає потомство

Ще одна можлива причина того, чому кішка кусається - вона захищає своїх кошенят. Кішки - дуже хороші й турботливі мами, і, поки їхні чада не підростуть, вони опікатимуться ними і нікому не дадуть в образу.

Тому, якщо у вас теж раптом прокинувся "материнський інстинкт", і ви вирішили допомогти кішці няньчити дітей - забудьте про це. Найімовірніше, під час спроби наблизитися до її дітей мама-кішка вас подряпає і покусає.

Причому це одна з ситуацій, коли коти не попереджають, що їм щось не до вподоби: вони кидаються в бій блискавично.

  • Кіт вас просто дуже любить

Це може звучати дивно, але тварина може вас кусати тому, що любить - ось чому кішка кусається, коли ти її гладиш, так вона проявляє свої почуття. Ці укуси, звісно, не агресивні, а більш легкі. Але якщо вам це не до вподоби, то це потрібно дати зрозуміти кішці: наприклад, перестати гладити

  • Кіт не кусається - він грається

Дуже часто коти кусаються під час ігор - вони вистежують, переслідують і нападають на "здобич". Тоді-то тварини і пускають у хід кігті та зуби. Звісно, іноді такою "здобиччю" можете виявитися ви - це одна з причин, чому кішка кусає за руку і тримає (або за ногу). У цьому разі не можна робити різких рухів і намагатися висмикнути руку або ногу - кіт це сприйме як те, що "здобич" хоче втекти, і тільки стисне зуби. Просто зачаїться, щоб вихованець подумав, що "здобич" мертва. Або ж відверніть кота маневром - киньте йому м'ячик у протилежний кут кімнати.

Щоб відучити кішку кусатися, намагайтеся не грати з твариною руками, а використовуйте для цього м'ячики, стрічки, вудки з пір'ям та інші іграшки.

  • У кішки/кота почався "шлюбний сезон"

Під час статевого потягу коти починають поводитися агресивно, навіть коли ви їх гладите. У такі періоди потрібно розуміти, що у тварин грають гормони, тому їх краще не провокувати. Наприклад, кішка може вкусити вас, якщо ви раптом вирішите заспокоїти її бурчання, а кіт може сприйняти людину як суперника (ви ж пам'ятаєте, що ми для котів - родичі, просто трохи дивні).

Лаяти котів у такі періоди не можна - вони вас не зрозуміють, а вирішити проблему можна за допомогою стерилізації або в'язки.

Щоб відучити своїх вихованців кусатися, потрібно створити для них якомога безпечніше середовище. Знайдіть час, щоб погратися з котом - так він буде виплескувати свою енергію, і поважайте його особистий простір. Важливо також стежити за його станом здоров'я. Якщо ж усе добре, але кіт наполегливо продовжує кусати, можна спробувати інші методи:

  • навчіть кішку реагувати на стоп-слово - наприклад, говоріть "Не можна";
  • не потрібно грати з котом руками;
  • припиніть спілкування з кішкою, коли вона кусається, щоб показати, що це вам не подобається;
  • не заохочуйте вихованця смаколиками після укусів.

Також іноді радять видавати гучні та неприємні звуки, щойно кіт вас вкусив або намагається це зробити - щоб це викликало у вашого улюбленця неприємні асоціації.

Раніше ми розповідали, чи можуть коти впізнавати своїх господарів - що про це говорять експерти.

Вас також можуть зацікавити новини: