Коньяк - французький алкогольний напій, улюблений і шанований у всьому світі. Мало хто знає, як правильно пити коньяк і чим закушувати - УНІАН розповість про всі тонкощі його вживання.
Почнемо з азів - як правильно пити коньяк
У вживанні різних спиртних напоїв є свої правила, і коньяк - не виняток. Є кілька нюансів, про які варто пам'ятати:
- Келих. Коньяк потрібно пити зі спеціального келиха, який називається сніфтер. Його легко впізнати за короткою ніжкою. Річ у тім, що широка нижня частина і вузький верх келиха концентрують аромат напою.
- Температура. Подавати цей напій найкраще за температури 20 - 22°C. Щоб краще розкрити його аромат, можете злегка прогріти сніфтер у долонях.
- Дегустація. Випивати цей французький напій залпом - аж ніяк не найкращий спосіб. Щоб сповна насолодитися напоєм, спочатку його варто понюхати. Далі відпийте невеликий ковток і дозвольте смаку напою розкритися.
З головними тонкощами вживання французького напою ми розібралися. Далі поговоримо про те, з чим його змішувати.
Із чим змішувати коньяк - поширені варіанти
Найчастіше цей напій вживають у чистому вигляді або з льодом. Багатьох цікавить, чи можна змішувати коньяк із соком. Відповідь - так. Найкраще підкреслять його смак апельсиновий, лимонний або вишневий сік.
Тепер розберемося, чи можна змішувати коньяк із колою. У цьому випадку відповідь теж ствердна, проте важливо зробити це правильно. Щоб отримати ідеальний коньяк із колою, дотримуйтеся пропорції 1:2. За бажанням можете додати лід.
Якщо ви вирішили пити коньяк з колою, наслідки - це те, про що варто знати заздалегідь. Зокрема, важливо пам'ятати, що ви можете швидше сп'яніти. Річ у тім, що кола приховує смак алкоголю, через що легко перевищити норму і випити більше, ніж планувалося.
Також суміш алкоголю та цукру сильніше навантажує печінку та підшлункову залозу, а ще в такому "коктейлі" буде підвищений вміст калорій. До того ж, велика кількість цукру в напої (за рахунок коли) може посилити похмілля наступного дня.
Тож пийте з розумом і не забувайте закушувати. А про те, чим краще закушувати коньяк, ми розповімо далі.
Чим закушувати коньяк - від солодкого до солоного
Згідно з етикетом і правилом 3 "С", до цього напою заведено подавати тільки каву і сигару. Однак якщо йдеться не про офіційний прийом, є кілька варіантів, чим закусити коньяк. Почнемо з класики - чудово підійдуть сири (наприклад, камамбер), різні горіхи і темний шоколад з високим відсотком какао. Також можете закушувати напій фруктами або сухофруктами. Якщо хочеться чогось солоного, ваш варіант - в'ялене м'ясо, шинка і різні паштети, морепродукти та ікра.
Зрілі сорти напою чудово поєднуються з грибними стравами або птицею.
Але чим закушувати коньяк із колою? Ідеально підійдуть цитрусові - апельсини, лайм тощо. Це, до речі, і відповідь на запитання про те, чи можна закушувати коньяк лимоном. Але не переборщіть, інакше є ризик не розкрити смак алкоголю сповна.
Ще одна хороша закуска під коньяк з колою - чіпси або солоні горішки. А ось солодке краще залишити для інших випадків, адже в цьому коктейлі вже є цукор завдяки додаванню коли. Ви ж не хочете перебити його смак і страждати від сильного похмілля на ранок?
Пам'ятайте, що головне в цій справі - вибирати закуски, які не переб'ють смак напою. І не забувайте про відповідальне вживання алкоголю.