Чим закушувати коньяк / колаж УНІАН, фото freepik.com

Коньяк, як і будь-який інший алкоголь, потрібно вміти пити і з розумом підходити до вибору закуски. Більшість упевнені, що немає нічого кращого під коньяк, ніж шматочок лимончика або шоколаду. Але насправді це не так. Розповідаємо, чим закушують коньяк, щоб не зіпсувати смак напою і не перебрати з алкоголем, а чим його краще не заїдати.

Що можна взяти на закуску до коньяку

Перше правило вживання коньяку свідчить: його не можна закушувати тим самим, що і горілку. Насамперед тому, що п'ють коньяк не під час застілля, а вже після нього, і дуже часто навіть після десерту (як дижестив).

По-друге, закушувати коньяк деякими популярними продуктами не варто тому, що неправильна закуска не дає змоги розкрити букет напою, а навпаки - спотворює смак.

Відео дня

Серед того, що добре поєднується з коньяком, називають кілька категорій продуктів:

  • фрукти - солодкі яблука, груші, персик, абрикос, виноград відтіняють напій і мінімально навантажують шлунок;
  • сухофрукти - чорнослив і курага відмінно доповнюють смак алкоголю;
  • горіхи - волоський, кеш'ю, фундук, мигдаль у дуеті з коньяком дають цікаве поєднання;
  • сири - гауда, едам, пармезан, маасдам, чеддер та інші тверді сорти теж чудові під коньяк, іноді виходить незвичне поєднання з сиром брі, а від сирів із пліснявою краще відмовитися, оскільки вони псують смак напою;
  • маслини консервовані без кісточки;
  • ікра, слабосолона риба;
  • нежирне м'ясо курки, індички, наприклад, приготоване на грилі, або запечена риба, біла чи червона, без спецій і з мінімумом солі, слабосолоний балик.

Попри те, що всі перелічені продукти самі по собі мають яскравий смак, вони не містять надлишку цукру чи пекучих спецій, тому не перебивають смак коньяку чи бренді.

Також коньяк як дижестив можна не закушувати, а запивати - наприклад, мінералкою без газу або виноградним соком кімнатної температури.

Чим закушувати коньяк із колою

Коньяк не заведено розбавляти водою або льодом, але коктейль із коньяку з колою користується чималою популярністю. Дехто вважає це поєднання ознакою поганого тону, проте коньяк з колою пили і продовжують пити, створюючи на їхній основі нові коктейлі.

Щоправда, такий напій дуже підступний - кола приховує смак алкоголю, тому можна легко "перебрати". Крім усього, бульбашки газу в коктейлі сприяють швидкому сп'янінню. Щоб цього не сталося, коньяк з колою слід готувати в пропорції 1:1 з додаванням льоду, але для тих, хто планує пити його весь вечір, то пропорція має бути 2:3 (2 частини коньяку і 3 частини коли).

Від тістечок, зефірок, шоколаду і будь-яких десертів (це те, чим закушують коньяк із колою зазвичай) краще відмовитися. Найкраща закуска для такого коктейлю - це фрукти, сухофрукти, горіхи, сир або тарталетки з ікрою.

Чим не можна закушувати коньяк

Прийнято вважати, що коньяк найкраще закушувати лимоном, а особливо просунуті радять взяти лайм. Чому коньяк закушують лимоном? Якщо вірити легенді, ця звичка пішла з часів царювання Миколи II, якому смак напою здався дуже терпким, і імператор заїв його лимоном. Кажуть, відтоді це поєднання стало класикою.

Однак зараз лікарі та сомельє сходяться на думці, що так робити не можна: це поєднання завдає шкоди шлунково-кишковому тракту, та й, окрім усього, будь-який цитрус (лимон, лайм тощо) виступає блокатором смакових рецепторів.

Чим не можна закушувати коньяк ще:

  • шоколадом;
  • консервованими грибами;
  • смаженим м'ясом, салом;
  • маринованими овочами, фруктами;
  • гострими закусками.

Калорійна, жирна, гостра та солодка їжа перебиває або спотворює смак напою. Крім усього, така закуска збільшує навантаження на печінку і підшлункову залозу, яким доводиться переробляти не тільки алкоголь, а й важку їжу.

Солодкі закуски під коньяк також сприяють швидшому сп'янінню, а організм, який спершу переробляє продукти з цукром, повільніше виводить алкоголь - тобто, підвищується ризик алкогольної інтоксикації, народною мовою - похмілля.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як правильно пити горілку і чим не можна її закушувати.

Вас також можуть зацікавити новини: