Як замінити розпушувач содою / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Розпушувач - дуже важливий компонент у випічці, який робить тісто пористим і ніжним. Якщо його не додавати, то виріб стане "гумовим" і твердим. Однак бувають випадки, коли цей корисний порошок закінчується в найпотрібніший момент. Дізнайтеся, чим можна замінити розпушувач без різниці для смаку випічки.

Чи можна замінити розпушувач содою

Сода входить до складу магазинного розпушувача, тому нею можна повністю замінити порошок. Для її активації потрібна кислота. Тому соду бажано додавати в ті вироби, де є кислі продукти - сметана, кефір, ягоди, лимонний сік, варення з кислих фруктів.

Якщо ж тісто некисле, то в тісто одночасно додають соду і лимонну кислоту. Але не потрібно гасити соду оцтом - це кулінарний міф. 1 чайна ложка розпушувача замінюється 1/3 ложки соди і 2/3 ложки кислоти. Раніше ми докладно розповідали, чим відрізняються сода і розпушувач у тісті та як їх застосовувати.

Відео дня

Пам'ятайте, що соду кладуть у тісто відразу перед випіканням. Не можна додавати цей інгредієнт без кислої добавки, інакше в тісті з'явиться неприємний "содовий" присмак.

Є види випічки, де взагалі не застосовують розпушувач. Це кондитерські вироби, в які додають збиті яйця, вершки та масло. Під час збивання такі продукти наповнюються бульбашками повітря і тісто стає повітряним. Також розпушувач не додають у бісквіти.

Чим замінити розпушувач для тіста у випічці / фото ua.depositphotos.com

Що можна використовувати замість розпушувача тіста - інші варіанти

Є кілька варіантів, чим замінити розпушувач крім соди.

  • Газована вода. Вона збагачує тісто повітряними бульбашками. Якщо готуєте випічку на рідкій основі, наприклад, оладки на воді, то замініть звичайну мінералку газованою.
  • Алкоголь. Це також чудовий варіант, чим замінити розпушувач. На 1 кг тіста вливайте 1 столову ложку спиртного. Воно розпушить борошно і додасть приємного аромату десерту. Дуже смачним виходить кекс "Столичний" з коньяком.
  • Борошно, що самопіднімається. У деяких магазинах продається борошно, заздалегідь "приправлене" розпушувачем. Замініть ним усе звичайне борошно. У таку випічку не потрібно додавати нічого для розпушення.
  • Із соди можна приготувати домашній розпушувач - рецепт зовсім нескладний. Змішайте 5 столових ложок соди, 12 столових ложок борошна і 3 столові ложки лимонної кислоти. Зберігайте суміш у сухій ємності з кришкою. Такий порошок повністю замінює магазинний.

Також обійтися без порошку можна у виробах, де застосовується біологічний спосіб розпушення (тобто за допомогою живих організмів). Це випічка на дріжджах і кефірі.

Вас також можуть зацікавити новини: