Українські прокурори оформлювали собі інвалідність з меркантильних причин, каже експерт / фото REUTERS

Десятки українських прокурорів, ймовірно, оформили собі фальшиву інвалідність. Але робили вони це не заради уникнення мобілізації, якій вони і так не підлягають. Насправді вся справа в грошах, розповів в інтерв’ю hromadske колишній заступник генерального прокурора України Микола Голомша.

"Прокурори хочуть мати, крім заробітної плати, ще й додаткові гроші, а оформлення інвалідності — дієвий спосіб їх отримати. Тому що пенсія по інвалідності є доволі значною виплатою", – розповів він.

Експерт зауважив, що за законом прокурори мають право на солідну пенсію "за вислугою років". Але вона доступна лише тим, хто працював в прокуратурі щонайменше 25 років, з них 15 років — на прокурорських посадах. 

Відео дня

"Шахраї не хочуть чекати так довго. І знайшли шпаринку в нашому законодавстві. А шпаринка така: прокурорам, які визнані особами з інвалідністю першої або другої групи, призначають пенсію по інвалідності в розмірі 60% їхньої заробітної плати (і далі — увага!) за наявності стажу роботи в органах прокуратури не менше ніж 10 років. Розумієте — лише 10 замість 25! І ти маєш ті самі гроші, як після чверті віку важкої служби", – пояснив Голомша.

Окрім суто меркантильних причин є й більш практичні. За словами експерта, закон забороняє переводити посадовця на службу в інший регіон без його згоди, якщо він має певну групу інвалідності.

Фальшиві інваліди в прокуратурі

Як писав УНІАН, на Черкащині 60 прокурорів органів прокуратури (27% від загальної кількості) мають статус особи з інвалідністю. 59 з них отримали цей статус ще до повномасштабного вторгнення РФ. У Хмельницькій області такий статус має 61 прокурор або 29,8% від загальної кількості. 50 отримали групи інвалідності до великої війни.

На тлі цього скандалу президент Зеленський видав указ про реформування системи оформлення інвалідності. Зокрема найближчим часом буде ліквідована уся структура медичних комісій, які видавали липові документи про інвалідність.

Вас також можуть зацікавити новини: