Правоохоронці затримали замовника вбивства бізнесмена Геннадія Бейбутяна / колаж УНІАН з фото t.me/SBUkr та ua.depositphotos.com

В Одесі вбивство голови громадського формування з охорони громадського порядку "Підрозділ сприяння правоохоронним органам", бізнесмена Геннадія Бейбутяна виявилося інсценуванням. Правоохоронці запобігли злочину та затримали замовника, який діяв за завданням російських спецслужб.

Як повідомили у пресслужбі Одеської обласної прокуратури, підозрюваний - львів’янин. Він отримав від спецслужб РФ замовлення на вбивство одеського бізнесмена.

Підозрюваний підшукав "кілера", якому пообіцяв 80 тис. доларів за виконання замовлення. Також львів’янин передав детальну інформацію про жертву - фото, звички, місце проживання і роботи.

Йдеться, що прокуратура разом з СБУ та поліцією запобігли злочину. Зокрема, інсценували вбивство голови громадського формування, фото та відео з закривавленою "жертвою" було надано замовнику.

Організатора злочину затримано після надання "доказів" виконання замовлення. У фігуранта вилучено телефон з листуванням з російським куратором, а також бойову гранату "Ф-1".

Наразі чоловіку обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. У пресслужбі повідомили, що перевіряється його причетність до організації посягань на життя інших українських діячів на замовлення спецслужб РФ, а також інших злочинів проти основ національної безпеки України:

"За попередніми даними, у вересні 2024 року підозрюваний прибув до Одеси для виконання іншого завдання спецслужб РФ - організації ліквідації відомого одеського громадського активіста за винагороду у розмірі 100 тис. доларів".

Ім’я другої потенційної жертви не розголошується.

Львів’янину повідомлено про підозру у замаху на умисне вбивство, вчинене на замовлення, та незаконному поводженні з бойовими припасами (ч. 2 ст. 15 п. 6, п. 11 ч. 2 ст. 115, ч. 1 ст. 263 КК України).

За даними СБУ, вбивство бізнесмена замовила російська спецслужба, яка хотіла здійснити "показову" ліквідацію діяча, що публічно підтримував мобілізацію. Таким чином ворог хотів посіяти паніку і дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в регіоні.

"Утім, українські правоохоронці провели багатоходову операцію та імітували вбивство, щоб знайти й затримати законспірованого ворожого агента. Ним виявився 43-річний громадянин України, який потрапив у поле зору російських спецслужб у 2017 році, коли працював у службі безпеки одного з російських олігархічних кланів. Після повномасштабного вторгнення звʼязок з ним було поновлено", - розповіли в СБУ.

Щоб запобігти вбивству бізнесмена та отримати докази на агента, співробітники СБУ вивели на нього потенційного "виконавця" убивства. Підставний "кілер" діяв під контролем правоохоронців: придбав пістолет з набоями, "виконав" завдання і відзняв "убите тіло" жертви на камеру телефону.

Також уточнюється, що бойову гранату фігурант мав при собі під час затримання у публічному місці.

"Також встановлено, що після успішного виконання вбивства спецслужби РФ планували замовити вбивства інших активістів із публічною проукраїнською позицією", - додають в СБУ.

Правоохоронці затримали російського агента "на гарячому", коли він збирався передати "докази" замовного вбивства куратору з РФ. Зараз вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій затриманого за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

У регіональному главку Нацполіції уточнили, що інсценовано вбивство 56-річного жителя Одеси, бізнесмена. Уточнюється, що за вбивство людини організатору мали заплатити 80 тисяч доларів, з яких 70 тисяч доларів він пообіцяв виконавцю.

Як уточнили УНІАН у правоохоронних органах, йдеться про замовне вбивство бізнесмена Геннадія Бейбутяна.

Важливі новини Одеси - що вже повідомлялося

Нагадаємо, поліція повідомила, що 18 жовтня небіжчика із вогнепальними пораненнями знайдено на узбіччі дороги у передмісті Одеси. Місцеві громадські діячі заявили, що йдеться про Геннадія Бейбутяна.

Активіст Дем’ян Ганул зазначив, що "Підрозділ сприяння правоохоронним органам" - формування, яке патрулює місто спільно з поліцією під час комендантської години. Він також заявив, що організація причетна до схеми з "заробітку грошей" на посвідченнях учасника формування, яке дає бронь від мобілізації.

Вас також можуть зацікавити новини: