Йодовану сіль вживають для профілактики ендокринних захворювань. Зараз покупка йодованої солі часто - вимушена покупка. Останнім часом на полицях магазинах майже вся сіль - йодована, оскільки в Україні спостерігається дефіцит солі і ми закуповуємо імпортну приправу. А в багатьох країнах всю сіль зобов'язані насичувати йодом.
УНІАН розібрався, чим корисна йодована сіль, кому вона може нашкодити і як використовувати її для консервації.
- Йодована сіль-користь для організму
- Кому шкідливо їсти йодовану сіль
- Використання йодованої солі в консервації
Йодована сіль - користь для організму
Регулярне вживання йодованої солі запобігає йододефіциту. Нестача йоду вкрай небезпечний для організму і впливає на всі органи. Цей мікроелемент потрібен для нормальної роботи щитовидної залози, нирок, серця, правильного розумового і психічного розвитку. При недостатньому вживанні йоду вагітною жінкою у дитини може розвинутися розумова відсталість.
Використовувати йодовану сіль в стравах рекомендується всім людям, які вживають недостатньо йоду. Крім йодованої солі, йоду багато в водоростях, креветках, морській рибі. Йодована сіль корисна кожному, хто не їсть морепродукти часто і у великих кількостях. У деяких країнах вся сіль повинна бути йодованою.
Кому шкідливо їсти йодовану сіль
Є лише одне суворе протипоказання до вживання йодованої солі - це період після хірургічного лікування раку щитовидної залози. В інших випадках йодована сіль не зашкодить, якщо не допускати передозування. У день приправу можна вживати можна не більше однієї чайної ложки з гіркою.
Використання йодованої солі в консервації
Раніше вважалося, що йодовану сіль не можна використовувати в заготовках на зиму. Таке переконання пов'язане з тим, що йодована сіль була неякісною, йод з неї швидко випаровувався і псував колір і смак продуктів
Зараз таке побоювання не актуальне. Сучасна йодована сіль має вищу якість і зберігає свої властивості до року. Якщо така сіль зберігається відкритою менше ніж 6 місяців - її сміливо можна використовувати для будь-якої консервації. Особливо в тому випадку, якщо приправа імпортна.