Якщо дивитися на сир з погляду користі для здоров'я, то він не має гарної репутації. Дієтологи не рекомендують його вживати через вміст у ньому натрію, насичених жирів та холестерину.
Хоча натрій є важливим мінералом для підтримки належної гідратації, балансу рідини, а також м'язової та нервової функції, його надлишок може становити небезпеку для здоров'я, пише Realsimple.
"Високий рівень натрію в раціоні може підвищити артеріальний тиск, що є основним фактором ризику серцевих захворювань та інсульту", - пояснила дієтолог Лорен Манакер.
"Насичені жири, що містяться в сирі, можуть підвищувати рівень "поганого" холестерину, потенційно збільшуючи ризик серцевих захворювань у разі надмірного споживання", - додала дієтолог.
Однак вона зазначила з посиланням на дослідження, що насичені жири в молочних продуктах, і сирах зокрема, унікальні тим, що деякі з них можуть насправді захищати від серцевих захворювань.
При цьому сир багатий кальцієм - мінералом, який добре відомий тим, що підтримує здоров'я кісток і зубів. "Кальцій також відіграє життєво важливу роль у згортанні крові, передачі нервових імпульсів і м'язовій функції", - додала Манакер.
Більш високу кількість білка також можна знайти в сирі. Цей макроелемент відіграє важливу роль у зростанні, розвитку і відновленні деяких тканин по всьому тілу, особливо м'язової маси.
"Крім того, сир є джерелом вітаміну B12, який підтримує вироблення енергії та утворення еритроцитів", - сказала фахівець. Ви також можете знайти в сирі помітні рівні фосфору, цинку, вітаміну A та іноді пробіотиків. Вони працюють разом, підтримуючи здоров'я кісток, імунітету, зору, клітин і кишечника.
"Хоча сир - це не те, що більшість людей повинні їсти у великих кількостях, він може вписатися в загальну збалансовану і здорову дієту для більшості людей", - зазначила вона.
Найкращі сири з низьким вмістом натрію
Швейцарський сир
"Швейцарський сир - популярний вибір через його природно нижчий вміст натрію порівняно з багатьма іншими сирами", - пояснила Манакер. І це не дивно, враховуючи, що в 30 гр цього сиру міститься лише 53 мг, порівняно зі 185 мг у такій самій кількості чеддера. Ви також знайдете майже 8 грамів білка.
Козячий сир
Для тих, хто любить козячий сир, може не стати сюрпризом, що цей пікантний, злегка солодкуватий сир містить менше натрію, ніж пікантніші варіанти, всього 118 мг на 30 гр. Як додатковий бонус цей ніжний сир також містить майже 13% добової потреби у вітаміні А - 115 мікрограмів (мкг) на 30 гр.
Сир рікотта
У великій порції, розміром півсклянки, міститься близько 123 мг натрію, хоча в менших порціях це число буде ще нижчим. Крім того, в половині чашки сиру рікотта міститься 337 мг кальцію, що становить 26% від добової норми для дорослих.
Моцарела
Це варіант сиру з низьким вмістом натрію - всього 138 мг на 30 гр - і це можна ще більше мінімізувати за допомогою несолоного або низьконатрієвого сорту. А, якщо, ви обираєте ще й частково знежирений варіант, то зменшите дієтичне навантаження холестерину та насичених жирів цього популярного сиру.
Сир з низьким вмістом солі
Сорти з низьким вмістом натрію настільки ж смачні й можуть похвалитися рівнем усього 29 мг на чашку. Однак багато хто вибирає сир через його вміст білка, оскільки в одній чашці міститься цілих 28 гр. Крім того, багато марок сиру також містять корисні для кишечника пробіотики.
Фермерський сир
Він містить менше натрію, всього 82 мг на півсклянки. Цей м'який сирний сир схожий на домашній сир і рікотту, але містить набагато більше кальцію. Фактично, у порції приблизно в півсклянки ви знайдете шокуючі 1120 мг кальцію, 86% від добової норми.