Дівчина їла часник щодня протягом місяця і поділилася результатами / фото ua.depositphotos.com

Часник відомий багатьом, як, хоч і неприємний на смак, але корисний продукт, який, за деякими заявами, здатний знижувати холестерин і артеріальний тиск. Одна жінка - Лу Мадж - вирішила спробувати щодня вживати зубчик сирого часнику, пише вона для Fit&Well.

"Протягом місяця я їла своє песто з сирим часником (або часникову пасту з базиліком, як хочете) майже щодня і помітила деякі дивовижні зміни", - повідомляє дівчина.

За її словами, у неї покращився стан шкіри - колір обличчя став чистішим. Лу Мадж додала, що практично все своє доросле життя боролася з гормональними акне, тому вона дуже зраділа ефекту "скляної шкіри". Як ідеться в матеріалі, часник має протимікробні й антибактеріальні властивості, які можуть поліпшити здоров'я шкіри, борючись із мікроорганізмами, що спричиняють акне на обличчі.

Відео дня

Хоча в журналі Dermatol Reports зазначено, що досі недостатньо значущих досліджень, що підтверджують корисну дію часнику на шкіру. Дівчина підкреслює, що сама не готова підтвердити, що саме часник вплинув на стан шкіри, оскільки за місяць у її житті багато чого змінилося. Вона попросила висловити свою думку зареєстрованого, спортивного дієтолога Роксану Ехсані.

"Часник може зменшити запалення, що може відігравати роль у поліпшенні здоров'я шкіри, знижуючи ризик розвитку акне або інших шкірних захворювань", - заявила Ехсані.

Лу Мадж також додала, що вона роками дотримувалася FODMAP-дієти з низьким вмістом вуглеводів, які погано всмоктуються в тонкій кишці й піддаються гідрофілії та бродінню в товстій кишці, згідно з дослідженням, проведеним у відділенні гастроентерології лікарні Бокс-Гілл у Вікторії, щоб обмежити симптоми синдрому подразненого кишківника (СПК). Через це, за її словами, вона навіть не доторкалася до часнику, тому що це один із таких продуктів, але після повернення його в раціон поділилася результатами:

"Я помітила деяке подразнення травної системи в перший тиждень вживання сирого часнику, але до кінця місяця це, здавалося, вирівнялося. Можливо, моя травна система більш адаптивна, ніж я думала".

Дієтологиня зауважила, що сирий часник справді може спричинити розлад шлунка, що супроводжуватиметься такими симптомами, як здуття живота, печія та гази в деяких людей. Однак, за словами експерта, часник містить пребіотичні волокна, які можуть поліпшити здоров'я кишківника, живлячи корисні бактерії в травній системі, але тільки у людей без СПК.

Крім того, дівчина після місяця вживання часнику помітила, що в неї з'явився неприємний запах із рота.

"Я б не заперечувала занадто сильно, але це той вид неприємного запаху, який зберігається навіть після гарного чищення зубів і до наступного ранку. Я впевнена, що якби мій собака міг говорити, він би скаржився", - зізнається вона.

За словами дієтолога, це відбувається через те, що часник містить сірчані сполуки, які під час розкладання спричиняють неприємний запах із рота.

"Він може підтримувати вашу імунну систему, зменшуючи запалення і збільшуючи кількість білих кров'яних тілець. Також кажуть, що він має противірусні властивості, допомагаючи вам, коли ви почуваєтеся погано. Він також може допомогти підтримати і знизити кров'яний тиск і рівень цукру в крові", - зазначила Ехсані.

Що ще корисно для організму

Раніше УНІАН повідомляв про пояснення від учених - чому можна забути про спорт у будні дні. Завдяки одному дослідженню стало відомо, що можна тренуватися тільки у вихідні і користі для організму буде стільки ж.

Вас також можуть зацікавити новини: