Ілюстрація REUTERS

Всесвітня організація охорони здоров'я сьогодні створила комісію, яка здійснюватиме розслідування стосовно дій організації під час спалаху коронавірусної хвороби COVID-19.

Про це заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на Reuters.

Комісію створено у відповідь на міжнародну критику і, як обіцяють у ВООЗ, її робота буде незалежною.

Відео дня

Групу експертів очолять колишня прем'єр-міністр Нової Зеландії Гелен Кларк і колишня президент Ліберії Елен Джонсон-Серліф.

Мандат незалежної комісії буде розроблений за погодженням з державами-членами ВООЗ.

Очікується, що проміжна доповідь буде підготовлена і представлена до зустрічі міністрів охорони здоров'я країн, що входять до ВООЗ, яка повинна відбутися в листопаді.

Читайте також"Вірус не взято під контроль": у ВООЗ повідомили про погіршення ситуації з COVID-19 у світі

Як повідомляв УНІАН, 7 липня США офіційно поінформували Організацію Об'єднаних Націй про свій вихід із Всесвітньої організації охорони здоров'я. Про намір вийти із ВООЗ президент США Дональд Трамп заявив ще у травні, у розпал пандемії коронавірусної хвороби.

Трамп закидав ВООЗ залежність від китайського уряду та неадекватну і надто повільну реакцію на спалах коронавірусу в Ухані.

Президент США фактично зробив організацію співвідповідальною за велику кількість смертей та заявляв про небажання ВООЗ проводити необхідні реформи всередині організації. При цьому він неодноразово підкреслював той факт, що США сплачують більше коштів до бюджету організації, ніж Китай.

Довідка УНІАН. Наприкінці грудня 2019 року влада Китаю повідомила про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань. Збудником захворювання, яке стали називати коронавірусною хворобою COVID-19, виявився новий тип коронавірусу SARS-CoV-2.

28 лютого 2020 року ВООЗ підвищила з "високої" до "дуже високої" оцінку глобального ризику поширення COVID-19.

11 березня ВООЗ офіційно назвала COVID-19 пандемією загальносвітового масштабу.