Ілюстрація / REUTERS

Пацієнти, які страждають від COVID-19, у  вісім разів частіше стикаються з інсультами, ніж пацієнти з грипом. У останніх ймовірність ішемічного інсульту складає лише 0,2%.

Читайте такожВчені описали, як коронавірус вражає внутрішні органи людини

Вчені Weill Cornell Medicine в Нью-Йорку виявили, що 1,6% госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 стикаються з інсультами. Це у 8 разів більше, ніж серед жертв грипу, у яких даний показник складає 0,2%. Мова про ішемічний інсульт, що викликається тромбами в кровоносних судинах. У ході спостережень за участю 1 900 пацієнтів з COVID-19 від інсульту померло 9. В аналогічній групі жертв грипу не було зафіксовано смертей, повідомляє medikforum.

Відео дня

Дослідники вивчали ризик ішемічних інсультів, які складніше лікувати, ніж геморагічні інсульти, що викликають крововиливу в мозок. Приблизно 87% всіх інсультів - ішемічні. В ході дослідження, результати якого опубліковані в журналі JAMA Neurology, 1 916 пацієнтів з COVID-19 порівняли з 1 486 пацієнтами, госпіталізованими в минулі роки з важкими випадками грипу. У першій групі з інсультами зіткнувся 31 чоловік, або 1,6%.

У середньому, пацієнти з грипом були молодші, частіше були жінками і рідше страждали від якихось інших хронічних хвороб на кшталт гіпертонії, діабету і захворювань нирок. Результати дослідження показують, що лікуючим лікарям потрібно звертати пильну увагу на найменші ознаки гострого ішемічного інсульту у пацієнтів з COVID-19.Чим раніше таким людям буде надаватися екстрене лікування, тим вищі їхні шанси на збереження життя і здоров'я.