Пальмова олія під час виробництва продуктів, зокрема тих, які належать до дитячого харчування, в Україні тепер заборонена законом - відповідний документ підписав президент України Володимир Зеленський. УНІАН звернувся до експертів за роз'ясненням, чому пальмову олію вважають шкідливою для здоров'я, у яких продуктах її відтепер не повинно бути і як, власне, це позначиться на їхній вартості.
- Заборона на пальмову олію в Україні - про що йдеться
- Чим шкідлива пальмова олія
- Цукерки та печиво без пальмової олії - чи зміниться вартість продуктів
Заборона на пальмову олію в Україні - про що йдеться
Закон N5148 обмежує використання гідрогенізованих рослинних жирів та олій (зокрема, пальмової) при виробництві деяких продуктів, а саме:
- у традиційних молочних продуктах;
- у дитячому харчуванні;
- у кондитерських виробах - шоколад, морозиво тощо.
Граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах має бути не більше, ніж 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів у продукті, а на маркуванні повинно бути чітко вказано, який саме трансжир у ньому міститься.
Чим шкідлива пальмова олія
З чого роблять пальмову олію? Як розповіла УНІАН лікарка-дієтологиня та лікарка загальної практики - сімейної медицини клініки дієтології "Самойленко" Надія Тарас, пальмова олія - це їстівна олія, яку отримують із плодів олійної пальми. "Вона дуже багата на каротиноїди, антиоксиданти, є хорошим джерелом вітаміну Е, який має протипухлинну дію. Крім того, в цій олії міститься багато вітаміну А, який запобігає сліпоті та зміцнює імунну систему", - каже експерт.
Найчастіше пальмову олію використовують у кулінарії - вона входить до складу маргарину, спредів, солодощів, які можна довго зберігати, печива, хлібо-булочних виробів, фастфуду. Також на її основі роблять мило, шампуні, мийні засоби, біопаливо і корм для тварин.
Водночас пальмова олія на 50% складається з насичених жирів, які вважають "поганими". Якщо вживати надмірну кількість таких жирів, виникає ризик серцево-судинних захворювань, оскільки вони підвищують рівень холестерину ліпопротеїдів низької щільності і знижують рівень холестерину ліпопротеїдів високої щільності (так званий "хороший" холестерин),
- каже лікарка.
За її словами, пальмова олія небезпечна тим, що 2/3 цього продукту, виробленого у світі, стають складовою саме продуктів харчування. Передусім ця олія та її фракції, а також маргарин, створений на її основі, входять до складу дешевих солодощів, низькоякісних сирів. Неякісні солодощі, своєю чергою, шкідливі не лише через пальмову олію, а й тому, що мають високий глікемічний індекс - через постійне споживання таких продуктів може порушитися вуглеводний обмін, є ризик виникнення цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, про які вже говорили, особливо, якщо до цього у людини є генетична схильність.
Окрім цього, як розповіла УНІАН членкиня Української Гастроентерологічної Асоціації, гастроентерологиня івано-франківської клініки Dialik Clinic Алла Курилець, є організація FISFL, яка визначає рівень забруднення продуктів. За її відомостями, в пальмовій олії міститься 3955 мікрограм гліцеролу на кілограм, а це досить некорисний продукт. Для порівняння: у соняшниковій олії гліцеролу лише 15 мкг/кг - саме тому варто споживати нашу олію.
Регулярне споживання продуктів, які містять пальмову олію, може призвести до стеатотичної хвороби печінки - це захворювання виникає, коли в клітинах печінки, гепатоцитах, накопичується надлишок жиру. Унаслідок цього порушується холестериновий обмін. Пальмова олія містить багато насичених (некорисних жирів), які можуть накопичуватися в клітинах печінки, що призводить до фіброзу, а потім і до цирозу. Крім того, насичені жири мають негативний вплив на серцево-судинну систему, оскільки, як вже згадувалося, порушується обмін холестерину, що сприяє утворенню бляшок, які закупорюють судини, і виникає ризик інсульту,
- каже експертка.
Цукерки та печиво без пальмової олії - чи зміниться вартість продуктів
Незважаючи на це, виробнику вигідно використовувати саме пальмову олію.
Трансжир - це речовина, яка здешевлює вартість продукту. Умовно - молочний жир коштує 300 гривень за кілограм, а трансжир - удвічі дешевший. Завдяки такій різниці в ціні можна отримати надприбуток. Оператор ринку може знижувати ціну і розповідати, що в нього класний продукт, але якщо ми бачимо, що кондитерські вироби дешеві, то ми маємо розуміти, що "дешева рибка - погана юшка",
- розповів УНІАН заступник начальника Управління безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини та начальник відділу державного контролю ГУ Держпродспоживслужби в Києві Юрій Миркєєв.
За словами чиновника, заборона пальмової олії не вплине на вартість натуральних продуктів, але ті продукти, в яких використовувалися трансжирні кислоти, або зовсім зникнуть, або виробники будуть змушені перейти в правове поле і використовувати незаборонені інгредієнти. "Ціна зросте не тому, що оператори ринку хочуть отримати надприбуток, а тому, що вони будуть змушені використовувати безпечну сировину. Завдяки цьому ми отримуватимемо безпечний харчовий продукт, але відповідно і ціна підніметься на цей сегмент продуктів", - каже Юрій Миркєєв.
Водночас процес виробництва після заборони використання пальмової олії не зміниться - обладнання те саме, але використовуватиметься інша сировина: "Наприклад, якщо говорити про картопляні чипси, то різниця полягатиме лише у тому, в якій олії вони будуть смажитися. Виробник буде змушений частіше змінювати олію. За рахунок цього виросте собівартість продукту".
Новий закон, за його словами, набуде чинності через рік після опублікування (документ має бути опубліковано не пізніше ніж наступного дня після отримання його Верховною Радою за підписом Президента - УНІАН). Це означає, що продукти, які були на прилавках до цього і відповідали попереднім нормам, там і залишаться - тобто, їх можна буде реалізовувати до настання кінцевої дати споживання або закінчення терміну придатності.