Картопля - найпопулярніший овоч, оскільки коштує він недорого, широко доступний і має чудовий смак. Крім того, картопля - один із найуніверсальніших продуктів харчування.
Питання про те, корисна картопля чи ні, широко обговорюється. З одного боку, це овоч, але з іншого боку, картопля містить багато вуглеводів (які деякі дієти рекомендують мінімізувати) і має високий глікемічний індекс, що означає, що її вживання може підвищити рівень цукру в крові, пише Parade.
Дієтологи розповіли, чи є картопля насправді здоровою їжею чи ні.
Чи корисна картопля
За словами дієтологині Ерін Палінскі-Вейд, картопля - це корисна, багата поживними речовинами їжа. Вона зазначила, що причина, через яку вона отримала погану репутацію, полягає в тому, що спосіб її приготування часто нездоровий. Наприклад, вона каже, що картопля фрі не така поживна, як проста печена картопля. Але сама по собі картопля - це абсолютно корисна їжа, тому що вона містить корисні поживні речовини, включно з клітковиною, калієм і залізом.
Дієтологиня Тобі Амідор зазначила, що на додачу до клітковини, калію і заліза картопля містить вітамін С і вітамін В6. Що стосується вуглеводів у картоплі, це ще одна перевага, а не недолік. "Вуглеводи є основним джерелом енергії для мозку і тіла, особливо під час високоінтенсивних вправ. Вуглеводи також є простим у використанні джерелом енергії, оскільки вони перетравлюються і засвоюються швидше, ніж білки та жири", - пояснила дієтологиня Ясі Ансарі.
Якщо ви хочете, щоб картопля була максимально корисною, Амідор порадила запікати або смажити на грилі замість смаження у фритюрі.
Що станеться, якщо їсти картоплю щодня
Припустимо, ви дуже любите картоплю і хочете їсти її щодня, але не знаєте, як це вплине на організм. Дієтологи сказали, що одна з корисних змін полягає в тому, що вона може знизити кров'яний тиск. Палінскі-Вейд сказала, що це пов'язано з тим, що клітковина і калій у картоплі корисні для здоров'я серця. "Одна з основних функцій калію - регулювати м'язову функцію, а серце - важливий м'яз, якому потрібен калій", - додала Амідор.
Хоча вживання картоплі щодня може позитивно вплинути на серце, не очікуйте, що ви відчуєте великі зміни, коли справа дійде до здоров'я мозку. Хоча дієтологи сказали, що картопля справді містить холін (поживна речовина, необхідна для роботи мозку), у картоплі міститься лише 10% від рекомендованої добової норми цієї поживної речовини, тож ви, скоріш за все, не помітите різниці в роботі мозку через щоденне вживання картоплі.
Що стосується того, що картопля є високоглікемічною їжею, хоча це і правда, Палінскі-Вейд зазначила, що вживання картоплі не обов'язково означає, що ви зазнаєте змін у рівні енергії або настрої. Вона пояснила, що мінімізувати стрибки цукру в крові можна, поєднуючи картоплю з ненасиченими жирами, такими як авокадо або оливкова олія.
Якщо ви хочете схуднути здоровим способом, ви можете задуматися над тим, чи не завадить щоденне вживання картоплі досягти цієї мети.
Палінскі-Вейд сказала, що одна середня картоплина містить 168 калорій, якщо ви додасте її в щоденний раціон, то можете очікувати, що наберете близько півкіло ваги за два місяці. Однак вживання картоплі щодня не обов'язково призведе до набору ваги. "Додавання великого обсягу низькокалорійної їжі з клітковиною, такої як картопля, зазвичай призводить до збільшення ситості, що сприяє контролю порцій і регуляції апетиту. Зазвичай це призводить до зниження загальної кількості калорій, що може сприяти втраті ваги або підтримці ваги", - деталізувала фахівець.
Їсти картоплю щодня може бути корисно, навіть якщо ви намагаєтеся схуднути. Усе залежить від того, як ви її готуєте та приправляєте.