
Шлунок і кишківник сильно впливають на самопочуття, стан шкіри і здоров'я загалом. Дуже корисно знати, як налагодити травлення без ліків і в домашніх умовах, щоб тримати ситуацію під контролем.
Раніше ми розповідали, що додати в каву замість цукру, а зараз поцікавилися в лікарки-дієтологині, гастроентерологині клініки "Самойленко" Яни Музири, що випити, щоб допомогти шлунку перетравити їжу.
Що швидко покращує травлення - поради експертки
За словами Яни Музири, налагодження травлення зазвичай довгий процес, але є продукти, які допомагають у цьому.
Зокрема, вона виділила цільнозернові крупи за їхній вміст клітковини та обволікаючий ефект. Наприклад, корисно їсти вівсянку.
"На добу людині потрібно вживати 25 грамів клітковини. І круп, овочів, бобових, які є джерелами клітковини, на день має бути половина раціону. І поєднувати ці продукти слід з корисними джерелами білка (нежирне м'ясо, риба) та рослинними жирами. Травлення здорової людини також може поліпшити листова зелень, зокрема шпинат, рукола. У зелені міститься фолієва кислота, вітамін С, вітамін К, вітамін А і певний тип цукру, який сприяє зростанню здорової мікробіоти. У деяких людей зелень може спровокувати здуття, тому багато її споживати не варто", - пояснила гастроентолог.
Як вона розповіла, за один прийом їжі можна з'їдати 30 грамів зелені та 120 грамів овочів, а на день - до 0,5 кг овочів. Фруктів варто їсти менше - близько 300 грамів і не за один раз. Найкраще розподілити їх між сніданком та обідом. Для травлення дуже корисна папайя.
"Сприяє поліпшенню травлення у здорової людини і квашена капуста, оскільки вона містить багато пребіотиків. Нормою для здорової людини вважають 71 грам цього продукту на добу, і в цій кількості квашеної капусти є 28 різних бактеріальних штамів, а це класно, оскільки можна швидко отримати пребіотичні речовини. Людині потрібно поступово вводити в раціон квашену капусту, щоб привчити організм отримувати такі активні пребіотичні речовини", - радить Музира.
Почати варто з чайної ложки квашеної капусти і подивитися, як реагуватиме організм. Якщо все добре, то наступного дня можна з'їсти більше.
У разі погіршення самопочуття, наприклад, появи здуття або розладу шлунка, кількість цього продукту зменшуємо. У такий самий акуратний спосіб вводимо в раціон квашені огірки, помідори чи яблука, особливо на початку сезону їхнього споживання, коли організм до таких продуктів ще не звик.
Також у тому, як поліпшити травлення, допомагають продукти з рослинними жирами. Можна їсти горіхи, авокадо, заправляти страви оливковою олією та додавати вершкове масло. Рекомендується під час кожного основного прийому їжі додавати хоча б два різні види жирів. Враховуються і жири, на яких готувалася їжа.
"Наприклад, влити в страву чайну ложку оливкової олії та намазати хліб вершковим маслом. Також можна зварити макарони, заправити їх оливковою олією, і салат заправити цією ж олією та додати в нього горіхи або насіння. Горіхів можна додавати столову ложку, оскільки вони об'ємні", - розповіла дієтологиня.
Що і скільки пити для гарного травлення
Лікарка наголошує на важливості вживання води. Вона зазначила, що якщо не пити достатню кількість рідини, можуть виникнути закрепи та геморой. За новими рекомендаціями, норму споживання води на день не відстежують за кількістю, яку було випито.
Потрібно стежити за кольором сечі та за тим, щоб споживання води було рівномірно розподілене протягом доби. Приміром, пити склянку води кімнатної температури через кожну годину або через 2 години. Якщо людина п'є достатню кількість води, сеча буде світлого, а не насиченого кольору.
Окремо зупинилися на тому, які трави пити для поліпшення травлення.
"Найкращий напій - це вода, але й інші рідини, які можемо рекомендувати. Можна пити ромашковий чай та інші трав'яні чаї, наприклад, альпійський луг. У разі синдрому подразненого кишечника корисно пити м'ятний чай. Але під час споживання м'яти послаблюється нижній сфінктер стравоходу, а через це може виникати печія. Тому такий чай слід вживати з обережністю", - зазначає Музіра.
За її словами, дуже корисними є відвари льону або чіа. Вони приноситимуть найбільшу користь, коли це насіння набухає у воді, оскільки виділяється слиз, який має обволікаючий ефект.