Якщо у людини надмірна вага і гіпертонія, то допомогти впоратися з цими проблемами може простий інгредієнт, який дієтологи рекомендують додати до сніданку.
Це зародки пшениці. У сирому вигляді зародки пшениці переповнені поживними речовинами, пише Healthdigest. Згідно з даними Міністерства сільського господарства США, одна чашка зародків пшениці забезпечує 15,2 грама клітковини і 26,7 грама білка. І саме ці два поживні елементи є найбільш важливими для підтримання здорової ваги та запобігання гіпертонії.
Лікарка Емі Лі, керівниця відділу харчування компанії Nucific, пояснила, як зародки пшениці можуть працювати на користь організму як з наукового, так і з практичного погляду.
"Зародки пшениці містять більше нерозчинної клітковини, яка дає змогу подовжити відчуття ситості. Це допоможе не їсти багато і реалізувати деякий дефіцит калорій. Крім того, клітковина допомагає виводити токсини, що допомагає з холестерином... і навіть артеріальним тиском", - розповіла фахівчиня.
Дослідження підтверджують пояснення Лі про зв'язок між клітковиною, масою тіла та гіпертонією. Наприклад, дослідження Frontiers in Nutrition відстежувало вплив дієти з високим вмістом клітковини на 4477 випробовуваних. Через 16 тижнів 62,5% повідомили, що вони втратили вагу.
В іншому огляді Cureus автори вивчили кілька досліджень щодо клітковини та реакцій серцево-судинної системи. Вони дійшли висновку, що збільшення споживання клітковини відповідає зниженню артеріального тиску.
Ці результати показали, що, збільшуючи споживання клітковини, ви можете краще контролювати або підтримувати вагу і рівень артеріального тиску.
Крім того, зародки пшениці багаті на білок. В експериментах споживання білка було пов'язане з більш високим відчуттям ситості. А ситість означає, що ви почуваєтеся менш голодним після їжі, що дає змогу робити більш здоровий вибір продуктів харчування.
По суті, білок допомагає утримувати гормон голоду від включення. Оскільки гормон голоду залишається пригніченим, ви відчуваєте меншу тягу до їжі.
У дослідженні Nutrients жінки з ожирінням, яким давали білок, відчували анорексигенну реакцію. Зокрема, вони відчували менше бажання їсти протягом двох із половиною годин після вживання багатого на білок напою. Отже, ви можете спробувати зародки пшениці з високим вмістом білка як можливе щоденне рішення для підтримки низького рівня голоду, щоб у вас не було спокуси перекушувати між сніданком та обідом.
Як зазначила Лі, зародки пшениці корисні. Крім того, це їжа з приємним смаковим смаком.
Однак ви можете не знати, як додати його до сніданку. Один зі способів - просто змішати порошкоподібну версію з домашніми смузі або навіть приготованими пластівцями. Хоча ви не отримаєте жодної його натуральної текстури чи смаку таким чином, ви все одно можете скористатися його харчовою цінністю.