Лікарі розповіли, що не слід їсти людям за 65 / колаж УНІАН

З віком має змінюватися не лише спосіб життя, звички, а й раціон, який дедалі більше впливає на самопочуття літніх людей.

Якщо ви все ще не скоригували його, це, за словами експертів, може бути великою помилкою, пише Bestlifeonline.

"З віком організм змінюється, обмін речовин і підтримка м'язової маси, регуляція цукру в крові та контроль запалення стають важливішими, ніж просте скорочення калорій. Вдумливий вибір дієти може допомогти зберегти силу, енергію і загальний стан здоров'я", - сказала лікарка Мелані Мерфі-Ріхтер.

Відео дня

Яких продуктів експерти рекомендують уникати людям старше 65 років

1. Оброблені продукти

Особливо слід уникати обробленого м'яса, якщо вам більше 65 років. Лікарка Федеріка Аматі зазначила, що ультраоброблені продукти, як-от запаковане печиво, солодкі пластівці та підсолоджені цукром напої, становлять близько 50% споживання доданого цукру.

"Ці нездорові продукти, як правило, містять мало клітковини, багато доданого цукру і шкідливих жирів, все це може сприяти запаленню, порушенню обміну речовин і поганому здоров'ю кишечника", - сказала вона. "Це особливо стосується людей, старших за 65 років, оскільки старіння природним чином пов'язане з підвищеним запаленням і вищим ризиком таких станів, як серцево-судинні захворювання, діабет 2 типу і зниження когнітивних здібностей", - пояснила вона.

Оброблене м'ясо - сосиски, хот-доги і м'ясні делікатеси, і це лише деякі з них, - також містить багато нітратів, "які можуть збільшити ризик серцевих захворювань, високого кров'яного тиску та інших проблем зі здоров'ям з віком", сказав хірург Еліас Ортіс. Він пояснив, що оскільки "метаболізм сповільнюється, організму складніше переробляти цю важку, солону їжу".

2. Грейпфрут

Людям старше 65 років варто враховувати, що грейпфрут або грейпфрутовий сік може взаємодіяти з ліками, які вони приймають. І в деяких випадках така взаємодія може викликати потенційно небезпечні для життя побічні ефекти.

"Наприклад, грейпфрут не слід вживати тим, хто приймає статини для зниження рівня холестерину, антикоагулянти, що розріджують кров, і деякі антигістамінні препарати", - пояснила дієтолог Конні Елік. "Вживання грейпфрута може підвищити рівень цих ліків у крові до небезпечного рівня, що може призвести до шкідливих наслідків, включно з підвищеним ризиком кровотечі", - зазначила вона.

3. Смажені продукти

Смажені продукти шкідливі для здоров'я незалежно від віку, але вони можуть завдати ще більшої шкоди після 65 років.

"Смажені у фритюрі продукти містять нездорові трансжири та надлишкові калорії, що призводить до збільшення ваги, високого рівня холестерину та посилення запалення", - розповіла лікарка Дженніфер Хабаші.

Вона пояснила, що оскільки обмін речовин природним чином сповільнюється з віком, часте вживання цих продуктів може прискорити розвиток хронічних захворювань, таких як діабет, хвороби серця і болі в суглобах.

4. Консервовані супи

Консервовані супи є одними з головних винуватців, коли йдеться про надмірне споживання натрію. "Багато консервованих супів містять багато натрію і консервантів, що може призвести до затримки рідини і підвищення артеріального тиску", - пояснила дієтологиня-кардіологиня Мішель Рутенштейн. "Для літніх людей це представляє особливу проблему, оскільки їхні нирки часто стають менш ефективними в переробці надлишкового натрію, що може збільшити ризик серцево-судинних захворювань і дисфункції нирок", - зазначила вона.

Оброблене м'ясо, заморожені страви та дуже солоні закуски - ще кілька порушників харчової поведінки з вмістом натрію.

5. Рафіновані вуглеводи

Рафіновані вуглеводи - це ті, які були оброблені для видалення клітковини. Цей процес також видаляє основні поживні речовини, які потім часто додаються назад виробником. Прикладами рафінованих вуглеводів є білий хліб, білий рис, білі макарони, випічка і багато злаків.

"Рафіновані зерна швидко підвищують рівень цукру в крові і не містять клітковини, яка необхідна для травлення і контролю цукру в крові. З віком чутливість до інсуліну має тенденцію до зниження, що збільшує ризик діабету і зниження когнітивних здібностей", - зазначила Хабаші.

Вона рекомендує замінити ці продукти на цільні зерна, такі як кіноа, коричневий рис і цільнозерновий хліб.

6. Непастеризовані молочні продукти

Є дві причини уникати непастеризованих молочних продуктів, якщо вам більше 65 років. По-перше, може бути важко перетравлювати молочні продукти, оскільки "багато літніх людей відчувають зниження вироблення лактази. Тим, хто помічає дискомфорт у травленні, краще переносяться ферментовані молочні продукти або рослинні джерела кальцію, як-от листова зелень, горіхи та насіння", - сказала Мерфі Ріхтер.

Але вживання будь-яких сирих продуктів - м'яких сирів, сирих яєць, непастеризованого молока і сирих морепродуктів - може становити проблему, додає Елік.

"З віком наша імунна система стає більш вразливою до харчових захворювань. Натомість обирайте тверді сири, ретельно приготовані яйця та морепродукти. Завжди обирайте пастеризоване молоко для безпеки", - пояснила вона.

Вас також можуть зацікавити новини: