Вчені відкрили нову користь кави для здоров'я / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Кава і чай з кофеїном можуть знизити ризик діабету 2 типу, ішемічної хвороби серця, інсульту та інших кардіометаболічних захворювань.

Вчені встановили, що вживання двох-трьох чашок кави або чаю на день є найкращим для здоров'я серця, пише Prevention. Дослідження, опубліковане в The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, проаналізувало звички вживання кави й чаю в 188 тис. осіб віком від 37 до 73 років із британського біобанку. Виявилося, що ні в кого зі 172 тис. осіб, які п'ють каву або чай, що містять кофеїн, не було історії кардіометаболічного захворювання на початок дослідження.

Науковці спостерігали за піддослідними 12 років і виявили, що вживання двох-трьох чашок кави або до трьох чашок чаю на день було оптимальною дозою для здоров'я серцево-судинної системи. У людей, які випивали близько 200-300 мг кофеїну на день, був нижчий ризик кардіометаболічних захворювань порівняно з тими, хто випивав менше 100 мг на день. Зокрема, у любителів кави зниження ризику становило майже 50%, тоді як у людей, які споживали 200-300 мг кофеїну з чаю або суміші обох напоїв, вірогідність розвитку кардіометаболічних захворювань була приблизно на 40% нижчою. Для тих, хто п'є виключно чай, кардіометаболічний ризик знизився найбільше в тих, хто випивав до трьох чашок на день, але переваги знижувалися за додаткових чашок на день.

Відео дня

Дослідження показало, що навіть у людей, які споживали понад 400 мг кофеїну на день - лише 4% від кількості тих, хто вживав кофеїн у дослідженні - стимулятор не мав негативних наслідків для здоров'я серця.

Кофеїнізована кава та чай містять сполуки, такі як антиоксиданти, що допомагають захищати клітини від ушкоджень, прокоментував кардіолог Адедапо Ілуйомаде. "І кава, і чай можуть поліпшити переробку цукру в організмі, зменшити запалення і зберегти кровоносні судини здоровими, що може запобігти таким станам, як діабет 2 типу, хвороби серця та інсульт", - пояснив він.

Помірна кількість цих напоїв сприяє поліпшенню загального стану здоров'я і знижує ризик цих захворювань, пояснює він.

Незалежно від того, віддаєте перевагу ви каві чи чаю, обидва напої знижують кардіометаболічні ризики, але вони працюють по-різному, зазначив фахівець.

"Кава сильніше впливає на регулювання рівня цукру в крові, тоді як чай, особливо зелений, покращує функцію кровоносних судин і знижує артеріальний тиск. Кава містить вищі рівні деяких антиоксидантів, а чай багатий на флавоноїди", - зазначив він.

Обидва напої містять корисні сполуки, але вони пропонують трохи різні переваги залежно від їхнього унікального складу, додав лікар.

При цьому, будь-які інші кофеїновмісні напої не принесуть потенційної користі. Ілуйомаде зазначив, що тут "важливо розрізняти натуральні джерела кофеїну, як-от кава та чай, і оброблені енергетичні напої".

Вас також можуть зацікавити новини: