Дієтологи назвали найкращі продукти для кишечника / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Люди часто фокусують увагу на підтримці здоров'я серця і мозку, хоча не можна забувати про здоров'я кишечника, який теж впливає на загальне самопочуття. Приміром, збалансований мікробіом кишківника відіграє ключову роль у травленні, підтримці імунітету і навіть регулюванні настрою, пише дипломований дієтолог Маккензі Берджесс для EatingWell з підтвердженням магістра наук Джессіки Болл.

Він повідомляє, що навіть продукти, які ви зберігаєте у своїй коморі, можуть суттєво вплинути на здоров'я вашого травлення. Тож експерт виділив шість найкращих продуктів, які позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту.

Перший продукт у списку - консервовані боби.

Відео дня

Вони, як заявляє дієтолог, є чудовими джерелами клітковини та рослинного білка. Розчинна клітковина, що міститься у квасолі, діє як пребіотик, живлячи хороші бактерії в кишківнику і сприяючи формуванню здорового мікробіома.

Клінічний фітотерапевт Дженна Вольпе з Whole-istic Living зазначає, що нерозчинна клітковина поглинає воду і збільшує об'єм випорожнень, допомагаючи зробити кишківник об'ємнішим, здоровішим і легшим для більшості здорових людей.

Згідно з дослідженням 2023 року, регулярне вживання бобів (близько 1 чашки на день) може поліпшити різноманітність мікрофлори кишечника, що часто асоціюється з поліпшенням здоров'я травної системи.

Дієтологи також радять додати в раціон харчування консервовані артишоки. Директор з харчування та наукових питань Danone North America Крісті Лей зазначає, що, згідно з дослідженнями, артишоки здатні позитивно впливати на мікробіом кишківника, бо вони наповнені пребіотичним волокном під назвою інулін, яке особливо ефективно сприяє зростанню біфідобактерій - одного з видів корисних для здоров'я кишкових бактерій.

У матеріалі повідомляється, що третій корисний продукт для здоров'я кишечника - цибуля.

Завдяки високому вмісту пребіотичних волокон, особливо фруктоолігосахаридів (ФОС), цибуля допомагає стимулювати ріст корисних бактерій, таких як біфідобактерії та лактобактерії. Дієтолог-нутриціолог Сем Шлейгер зазначає:

"Ці бактерії підтримують і зберігають збалансований мікробіом кишківника, який має вирішальне значення для травлення, імунної функції та загального стану здоров'я".

ФОС не тільки діють як пребіотики, що підтримують здоров'я кишківника, а й, згідно з дослідженням 2022 року, можуть сприяти поліпшенню широкого спектра захворювань, як-от остеопороз, деякі розлади шлунково-кишкового тракту, хвороби серця та діабет 2 типу.

У списку корисних продуктів також міститься часник.

Повідомляється, що як і цибуля, часник теж містить пребіотичні волокна, такі як інулін і ФОС. Крім того, часник має антимікробні властивості, які допомагають стримувати шкідливі бактерії.

П'ятий продукт у списку тих, які позитивно впливають на роботу ШКТ - овес. Завдяки високому вмісту бета-глюкану - розчинного волокна, що утворює в кишківнику гелеподібну субстанцію, виходить сповільнити травлення, забезпечити харчування для корисних кишкових бактерій і посприяти кращому засвоєнню поживних речовин.

І наостанок дієтолог написав про горіхи - як про зручне джерело білка, а також корисної для кишківника клітковини і поживних речовин. Додавання мигдалю, приміром, добре переноситься людьми з дієтою з низьким вмістом клітковини і [допомагає] збільшити об'єм випорожнень. Вживання арахісу і фісташок може також позитивно вплинути на здоров'я кишківника, збільшуючи кількість корисних бактерій у кишківнику.

Інші новини про здоров'я людини

Раніше УНІАН повідомляв, як діє шоколад на організм.

Наприклад, щоденне вживання невеликої кількості темного шоколаду може знизити рівень холестерину ЛПНЩ і знизити ризик смерті від інсульту майже на 50%.

Крім того, лікарі пояснили, які проблеми зі здоров'ям видає сон.

"Здоровій людині для засинання потрібно 15-20 хвилин. Однак люди складні, тому в декого можуть бути проблеми, які заважають міцно заснути", - зазначає фахівець.

Вас також можуть зацікавити новини: