Вірус може викликати як легкі інфекції, так і смертельні захворювання / колаж УНІАН, фото REUTERS, УНІАН

З кожним роком пташиний грип з'являється все у більшій кількості країн та мутує. Якщо не вживати ніяких заходів, цілком ймовірно, що надалі він може передаватися від людини до людини і світ постане перед новою пандемією, повідомляє Bild

У матеріалі йдеться, що у 2021 році пташиний грип досяг Північної Америки, вже восени 2023 року там уперше заразилися корови. Зараз хвиля інфекції поширюється вже 12 штатами. За даними дослідників, люди не тільки зможуть заразитися цим вірусом, а й надалі він зможе передаватися від людини до людини.  

"Імовірність зараження людини тим більша, чим довше і ширше вірус циркулює серед різних ссавців", - сказала вірусологиня, керівниця Центру нових вірусних захворювань при Женевському університеті Ізабелла Еккерле. 

Відео дня

Водночас епідеміолог із Гарварду Майкл Міна наголосив, що влада США "грає з вогнем", не вживаючи достатніх заходів проти поширення хвороби. Зараз вірус H5N1 вже виявили у мишей і кішок. 

Цей вірус може викликати у людей як легкі інфекції верхніх дихальних шляхів і очей, так і потенційно смертельні захворювання - такі, наприклад, як пневмонія, повідомили в Центрі з контролю за захворюваннями США. 

Фахівці заспокоїли, що зараз пташиний грип не передається від людини до людини, і смертельні випадки та захворювання нині вкрай рідкісні серед людей, але поширення цього грипу потрібно зупиняти. 

"Захворювання і смертельні випадки серед людей нині вкрай рідкісні. Для цього необхідний дуже інтенсивний контакт із зараженими тваринами, а інфіковані люди не передають вірус", - пояснив колишній експерт ВООЗ із пандемій, професор Клаус Штер. 

Останні новини медицини

Як писав УНІАН, глава МОЗ Віктор Ляшко заявив, що Україну чекає глобальний дефіцит лікарів. За його словами, під такий ризик підпадають більшість країн світу, а особливо ті, де є збройні конфлікти.

Також УНІАН повідомляв, що в МОЗ заявили, що українці зловживають сіллю. Міністерство пропонує виробникам зменшувати вміст солі у хлібобулочних виробах, адже це основне джерело, з якого українці отримують сіль.

Вас також можуть зацікавити новини: