Можливо, ви чули про насіння чіа і знаєте, що воно поживне, але якщо ви ще не додали його до раціону, то втрачаєте переваги цієї головної харчової зірки.
Професіонали в галузі харчування знають про користь насіння чіа для здоров'я і вирішили поділитися ними, пише Fox News.
5 переваг насіння чіа
1. Містить поживні речовини
Одна унція (28 грамів) містить: клітковина: 11 грамів; білок: 4 грами; жирні кислоти омега-3: 5 грамів.
Кальцій, марганець, магній і фосфор, які підтримують загальний стан здоров'я, сприяють зміцненню кісток, м'язовій функції та здоров'ю серця.
2. Багаті антиоксидантами
Вони містять потужні антиоксиданти, такі як хлорогенова кислота, кавова кислота, мірицетин, кверцетин і кемпферол. Ці сполуки допомагають захистити клітини та уповільнюють старіння.
"Антиоксиданти мають вирішальне значення для боротьби з вільними радикалами в організмі, які можуть спричинити окислювальний стрес і сприяти розвитку хронічних захворювань", - розповіла дієтолог та експерт з продуктів харчування Сара Хеклер.
3. Підтримують здоров'я травної системи
Високий вміст клітковини в насінні чіа сприяє здоров'ю травної системи, сприяючи нормальній роботі кишківника, і запобігаючи закрепам.
"Розчинна клітковина в насінні чіа також діє як пребіотик, підтримуючи ріст корисних кишкових бактерій", - додала Хеклер.
4. Можуть допомогти контролювати вагу
Хеклер сказала, що завдяки високому вмісту клітковини і білка насіння чіа може допомогти в контролі ваги, викликаючи відчуття ситості і знижуючи загальне споживання калорій.
"Воно вбирає рідину, розширюючись у шлунку, що може допомогти приборкати апетит і скоротити кількість перекусів між прийомами їжі", - зазначила вона.
5. Універсальні та прості у використанні
Насіння чіа можна додавати до багатьох страв, включно з йогуртами і кашами.
Інші новини про користь насіння чіа
Насіння чіа містить у собі поживні речовини, воно багате на клітковину, білок, омега-3 жирні кислоти й антиоксиданти. Якщо його додавати до страв, то це буде чудовим доповненням до збалансованої дієти.