У МОЗ розвінчали деякі міфи про засоби "народної медицини" / фото ілюстративне ua.depositphotos.com

Деякі популярні засоби народної медицини від грипу та застуди не лише неефективні, але й можуть бути шкідливими. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

Часникотерапія

Немає доказів того, що часник має противірусні властивості й допомагає вилікуватись від грипу чи запобігти захворюванню. Водночас його надмірне вживання може викликати розлади шлунково-кишкового тракту, а інтенсивна часникова ароматерапія може спровокувати кашель і спазм бронхів.

Відео дня

Вітамін С

Жодні дослідження не довели, що цей вітамін ефективний проти грипу. Разом із тим вживання великої кількості вітаміну С може спричинити розвиток алергічних реакцій і каменеутворення в нирках, а надто на фоні зневоднення, повʼязаного з лихоманкою.

Гірчиця у шкарпетки та гірчичники

Теплова дія гірчичників та гірчичного порошку може призвести до сильного підвищення температури тіла. Крім того, такі процедури загрожують опіками на шкірі та подразненням дихальних шляхів, алергічними реакціями і бронхоспазмом.

Дихання парою від гарячої картоплі

Така процедура може викликати опіки дихальних шляхів, слизової оболонки носа та рота і навіть опіки шкіри, особливо у дітей. 

Полоскання розчином солі, соди та йоду

Сіль і сода справді мають антисептичну дію, хоча й доволі слабку. Міцний сольовий розчин, а ще й із йодом може спричинити пошкодження слизової.

Тож у МОЗ рекомендують для лікування застуди та грипу вибирати сучасні та безпечні лікарські засоби:

Але спершу проконсультуйтеся зі своїм лікарем. Завдяки сервісу е-рецептів для пацієнтів це максимально зручно

Останні новини медицини

У світі поширюється новий варіант COVID. За даними медиків, XEC, який виник із попередніх підваріантів Omicron, розповсюджується у Німеччині, Великій Британії, США та Данії.

Наприкінці серпня головний санітарний лікар України Ігор Кузін повідомив, що в Україні різко зростає захворюваність на COVID-19. Він зазначив, що якщо у липні реєструвати 11,5 тисяч хворих, то за першу половину серпня зафіксовано вже більше 26 тисяч випадків.

Вас також можуть зацікавити новини: