Чому варто їсти часник часник - користь і шкода / pixabay.com

У дієтології часник вважається справжньою "вітамінною бомбою". Його обов’язково варто включити в раціон прибічникам здорового харчування. І хоча не всі люди люблять часник – користь цього овочу безсумнівна і добре вивчена.

Чим корисний часник

Про користь часнику розповіла терапевт і дієтолога Олена Єгорова. Лікар пояснила, що часник має прямий вплив на імунну систему. Після його споживання активізуються особливі клітини нашої імунної системи - фагоцити й макрофаги. Саме вони стоять на першій лінії оборони організму людини та першими "зустрічають" ворожі організми. Ось у чому користь часнику для імунітету.

Також часник славиться багатством поживних речовин. Овоч містить летючі речовини фітонциди, антиоксидант аліцин, вітаміни групи В, а також вітаміни С, К і мінеральні речовини. Такий різноманітний склад обумовлює противірусні, бактерицидні та протигрибкові властивості. Також завдяки певним компонентам у складі часнику він має протигельмінтну дію.

Настоянки з часнику можуть використовуватися для лікування деяких хвороб шкіри. Ще овоч має жовчогінну дію та запобігає утворенню каменів у жовчному міхурі.

Олена Єгорова підкреслює користь часнику для серцево-судинної системи. Холін у складі овочу знижує проникність судин і покращує їхню цілісність, таким чином життєво важливі органи (серце, мозок) краще насичуються кров’ю. Хороше кровопостачання мозку - це запорука профілактики дегенеративних захворювань (деменція, Альцгеймера).

Чим шкідливий часник і кому його не можна

Натщесерце їсти часник не можна. Його треба вживати разом з якимись стравами. Він стимулює виділення шлункового соку, і це навіть добре при зниженні секреторної активності шлунку у деяких людей.

Від овочу бажано відмовитися людям із загостренням хронічного гастриту, хронічним панкреатитом у стані загострення чи виразковою хворобою.

Також дієтолог попередила, що часник може нашкодити людині, якій мають зробити операцію. Здоровим людям за 10 днів до операції не бажано його їсти, оскільки він здатен впливати на згортання крові - сприяє її розрідженню. Споживання часнику може спричинити ускладнення під час операції - кровотечі. Крім того, може ускладнитися післяопераційне відновлення. А для людей, які мають проблеми зі згортанням крові, часник протипоказаний.

Цей овоч варто з обережністю вживати тим, хто має бронхіальну астму, оскільки компоненти часнику можуть сприяти утворенню великої кількості мокротиння.

Ще одна категорія тих, кому не можна часник, - це діти до 2 років.

Що лікує часник / фото ua.depositphotos.com

Кому можна їсти часник

Здоровим людям часник в розумних дозах не нашкодить. Але особливо корисний він для тих, хто має густу кров і схильний до тромбоутворення.

Олена Єгорова також радить додати часник у раціон людей похилого віку. Холін у його складі покращує пам’ять і увагу, запобігає появі деменції та навіть розвитку хвороби Альцгеймера.

Скільки часнику можна їсти за день

Для профілактики захворювань дієтолог радить з’їдати 1-4 зубчики на день. 4 зубчики - рекомендована доза для гіпертоніків і людей з густою кров’ю.

З чим можна їсти часник

Для максимальної користі часник варто поєднувати з прянощами, травами та оліями. На базі часнику можна приготувати соуси - до їхнього складу можуть входити оливкова олія, прянощі, лимонний сік, трохи яблучного оцту. Ще можна приготувати соуси з часником на базі кефіру, ряжанки та грецького йогурту. Такі заправки можна додавати у салати та каші.

Якщо часник використовувати у поєднанні з кисломолочними продуктами, він не буде такий агресивний щодо шлунку, і його запах не так сильно відчуватиметься від людини, яка його споживала.

Якщо людина не дуже добре переносить сирий часник, вона може вживати його у вже готових стравах термічно обробленим. Після термообробки часник теж не такий агресивний стосовно шлунку.

З чим не можна їсти часник

Олена Єгорова попереджує - не варто їсти часник до чи після фруктів, щоб не було газоутворення у шлунку. Також не бажано запивати молоком часник, особливо дорослим людям, які погано засвоюють лактозу.

Вас також можуть зацікавити новини: