Відбудова на новий лад: як відновлення житла в Україні може сприяти поширенню принципів сталого будівництва

З кожним днем російсько-українська війна руйнує все більше людських осель. За оцінками Світового банку, понад 10% житлового фонду в Україні пошкоджено або зруйновано. Йдеться про близько 2 мільйонів домогосподарств. 

Реконструкція чи відбудова з нуля?

Слід визнати, що значна кількість житлових об’єктів взагалі не підлягає ремонту. Інша, також чимала частина – із розряду тих, які простіше знести і побудувати заново. Якщо підходити до проблеми раціонально, в багатьох випадках правильним рішенням буде будівництво з нуля. Нам не треба цього боятися. Такий підхід може бути економічно вигідним.

Крім того, більшість об’єктів житлового фонду в країні були збудовані за радянських часів. Переважно це приміщення з неякісною ізоляцією, високименергоспоживанням та поганим внутрішнімкліматом. Досвід відбудови згідно з принципами сталого будівництва та енергоефективності можна буде надалі використати для проєктів реновації наявного житлового фонду.

Відео дня

Екожитло або здоровий життєвий простір

Свого часу група компаній Velux спільно завторитетним данським архітектурним бюро Effektта інженерною компанією Artelia ініціювалирозробку концепції Living Places. Вона має на метістворення доступного житла зі значним скороченням викидів CO2 та першокласним внутрішнім кліматом.У своїй діяльності ми дотримуємося п'яти ключових принципів. Житло має бути: здоровим, адаптивним, простим, сучасним та масштабованим. КонцепціяLiving Places – це наш внесок в поширення принципів відповідального ставлення до здоров’я й благополуччя мешканців житлового будинку, а також ідеї захисту довкілля. Концепція має статус opensource, тому доступ до розробок можуть отримати всі зацікавлені будівельні компанії.

Living Places вже апробовується в Україні в рамкахпроєкту Children’s Living Places ("Простори для життя дітей"), який реалізує організація SOS Children’s Villages Denmark. Velux пишаєтьсяможливістю поділитися своїми знаннями та виступити партнером в проєкті, який станевідповіддю на нагальні виклики, що постали перед країною у сфері догляду за дітьми в умовах тривалого воєнного стану. Children’s Living Placesпоєднує в собі принципи екобудівництва та соціальної стійкості. Крім того, проєкт спрямований на популяризацію альтернативних форм сімейного виховання. Адже ще до повномасштабноговторгнення відсоток дітей в Україні, які живуть в інтернатних закладах, був одним з найвищих у Європі: близько 100 000 на 7,5 мільйонів дітей.

Інфраструктура проєкту передбачає три кластерибудівель в трьох локаціях. У кожному кластері будуть будівлі для прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, спільні рекреаційні та соціальні простори для мешканців та місцевих громад, а також соціальні центри, які надаватимуть широкий спектр послуг з психосоціальної підтримки.

Проєкт Children’s Living Places як стимул до дії

Children’s Living Places покликаний продемонструвати, як можна поєднати соціальну стійкість з екологічним низьковуглецевим будівництвом. Це приклад для центральної та місцевої влади, громад і партнерів, які можуть масштабувати і наслідувати його в рамках програм відновлення житла в Україні. 

Хоча йдеться лише про незначний крок великого шляху, який має пройти країна, сьогодні ми робимосвій внесок у більш сталий спосіб відбудови. Діти, які житимуть у нових будинках, зростатимуть у середовищі, що сприяє їхньому здоров'ю та добробуту. Ми сподіваємося, що проєкт Children’sLiving Places стимулюватиме трансформаціюбудівельної галузі та стане прикладом відновлення України.