Макогон нагадав, що ранзит газу через Україну - це третина загального експорту "Газпрому" до ЄС / фото ua.depositphotos.com

З 1 січня 2025 року вже не діятиме контракт на транзит російського газу через Україну, а продовжувати його не планують, хоча шанси на це поки що ще є. Такий крок серйозно вдарить по російському газовому монополісту "Газпром", через що компанія, як і бюджет РФ, втратить мільярди.

Колишній генеральний директор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон у коментарі УНІАН зазначив, що транзит газу через Україну - це третина загального експорту "Газпрому" в ЄС.

"Ще третина - це поставки через "Турецький Потік", а остання 1/3 - це поставки СПГ. Тому втрата транзиту через Україну буде дуже болючою для "Газпрому". Їхній прибуток можна скоротити щонайменше на 67%, якщо запровадити санкції на імпорт до ЄС російського СПГ і трубного газу через Україну. Це був би дуже потужний удар не тільки по "Газпрому", а по всій економіці РФ", - пояснив Макогон.

Відео дня

За його словами, така ситуація спричинить каскадний ефект у Росії - зниження надходжень до бюджету через втрату дивідендів "Газпрому", втрату митних надходжень, скорочення видобутку "щонайменше на 15 млрд кубів", зменшення доходів від податку на видобуток газу і зменшення можливості для капітальних інвестицій "Газпрому". Він вказав, що в результаті доведеться піднімати ціни для внутрішнього споживача, а це спричинить підвищення комунальних платежів, зростання інфляції і, як наслідок, соціальне невдоволення.

При цьому Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко підрахував, що через відмову від транзиту газу через Україну "Газпром" втратить близько 6 мільярдів доларів доходу на рік, що стане потужним ударом як для "Газпрому", так і для РФ.

Транзит газу через Україну - останні новини

Контракт на трназит газу між Україною та Російською Федерацією закінчується наприкінці поточного року. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Київ не планує обговорювати з Москвою продовження транспортування "блакитного палива".

Видання Bloomberg пише, що в ЄС розглядають два можливі варіанти розвитку подій після 1 січня 2025 року. Остаточне рішення, найімовірніше, ухвалять в останню хвилину або навіть на початку наступного року.

Вас також можуть зацікавити новини: