В Україні сформувалася сигаретна монополія / Ілюстрація REUTERS

Міжнародні та українські виробники тютюнової продукції на чолі з монополістом «Тедіс» не виконують рішення АМКУ і не виплачують штраф у розмірі 6,5 млрд гривень. Монополію «Тедісу», як передбачається, не дають ліквідувати силовики.

Читайте такожКиївський суд переніс на липень засідання у справі про монополію "Тедіс" на сигаретному ринку

Про це повідомляє ресурс Dubinsky.pro нардепа Олександра Дубинського.

Відео дня

Зазначається, що через невиконання «Тедісом» рішення АМКУ №697-р від 10 жовтня 2019 року про порушення законодавства про захист економічної конкуренції комітет був змушений звернутися до суду, де 24 червня 2020 року мав відбутися розгляд справи.

«З боку АМКУ цей процес курирує Юрій Терентьєв, а з боку Офісу президента — заступник Андрій Смирнов. Після нарахування штрафу ще в 2016 році «Тедіс» і табачники не виконали припис Комітету з демонополізації українського ринку. Як результат — в 2019 році ціла група компаній, яка брала участь у монополії отримала мільярдні штрафи. Але, як і очікувалося, суд не відбувся. Засідання було перенесено на кілька тижнів», - наголошується в матеріалі.

Підкреслюється, що ця ситуація вигідна «Тедісу» і виробникам сигарет, і про жодне законне рішення тут не йдеться.

«Механізм, який запустили монополісти, змушує стопорити все в судах і зберігати монополію, а закон просто не виконується, адже рівень доходів виробників сигарет та їх дистриб'ютора «Тедіс» дозволяє закривати питання і з чиновниками, і з політиками. За інформацією деяких видань, великий інтерес до даної справи проявляє відділ «К» Служби безпеки України, в результаті чого складається думка, що саме СБУ є основним противником винесення рішення про штраф монополістів», - йдеться в матеріалі.

Так, після обшуку СБУ на Львівській тютюновій фабриці в 2019 році ринок повністю перебудувався і, ймовірно, почав працювати в інтересах правоохоронців. Про це може свідчити той факт, що попри всі гучні обіцянки силовиків, жодних проблем у фабрики не виникло: справу не було передано в суд, а підприємство продовжує успішно працювати.

Підкреслюється, що ліквідувати «тютюнову монополію» можна через сплату штрафів, адже іноземні корпорації зобов'язані продавати сигарети всім бажаючим на ринку, а не тільки «Тедісу». Але поки що виробники сигарет підтримують тіньову схему і отримують надприбуток.

«Силовики не дають ліквідувати схему «Тедісу» і впливають на суддів, тим самим, не забезпечуючи роботу на ринку всіх операторів в даному сегменті. Тиск на суд не припиняється, таким чином підтримуючи життєдіяльність монополії. Рішення Антимонопольного комітету не виконується, а ситуація штучно затягується на невизначені терміни. Хочеться вірити, що проблему вирішать, а СБУ не має відношення до її нинішнього погіршення», - полягає в матеріалі.