Експерт зазначив, що у власників приватних будинків набагато більше варіантів, як зігрітися взимку / колаж УНІАН, фото УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Незабаром в Україні настане опалювальний сезон, а отже на українців чекає збільшення сум у платіжках. Голова Асоціації енергоаудиторів Вадим Литвин дав кілька порад, як платити менше, але при цьому не мерзнути.

За його словами, насамперед необхідно визначити найтепліше приміщення, де можна буде зігріватися.

"Якщо брати багатоквартирний будинок, то окремо у квартирі мало що можна зробити, тому що 80% економії - це труби на горищах і в підвалах плюс регулювання, а 20% - це ущільнення вікон і дверей, перевірка системи вентиляції", - пояснив експерт в ефірі "Українського радіо".

Відео дня

Він порадив мешканцям у будинках з електроопаленням, де немає альтернативи, але є кондиціонер, використовувати його в режимі обігріву.

"Це буде вдвічі менше споживання електроенергії порівняно зі звичайним електрообігрівачем, радіатором", - зазначив Литвин.

Варто зазначити, що кондиціонер споживає приблизно третину від потужності, яку він видає.

Що стосується приватного будинку, то він вказав, що в цьому випадку набагато більше можливостей - використання різних твердопаливних котлів, а також можна зарезервувати невеликий насос.

Також він радить не забувати про банальний захист електроприладів.

"На ринку багато порівняно недорогих реле напруги, які вимикають електрику у квартирі, якщо йде перенапруга, а потім автоматично вмикають, коли напруга стабілізується. Загальна порада: якщо не було світла, а вам потрібно терміново увімкнути пральну машину, то не робіть це одразу після появи електрики, зачекайте 5-15 хвилин", - пояснив Голова Асоціації енергоаудиторів.

В умовах відключення світла багато українців замислюються про сонячні панелі, але експерт вважає, що з цим питанням поспішати не варто, адже вони хороші для літа, щоб зарядити дрібні гаджети, але не для зими.

"Якщо говорити про зиму, це акумуляторні системи, зарядні станції з інверторами або акумуляторами, які заряджаються, коли є електроенергія, а потім живлять критичне споживання, коли електрику відключено", - підсумував Литвин.

Опалювальний сезон в Україні - як підготуватися

Фахівці "Київтеплоенерго" дали кілька порад, як правильно підготуватися до опалювального сезону.

Також у "Нафтогазі" розповіли, що потрібно зробити, щоб економити на платіжках за газ, якщо у вас газова плита.

Вас також можуть зацікавити новини: