Прогноз на цей рік залишився без змін - 3,2% / фото flickr.com/freeimage4life

Міжнародний валютний фонд знизив прогноз глобального зростання на 2025 рік і попередив про ризики, пов'язані з війнами і торговим протекціонізмом. При цьому центробанки похвалили за стримування інфляції.

Видання Bloomberg пише, що зростання світового виробництва становитиме 3,2%, що на 0,1 відсоткового пункту повільніше за попередню оцінку. Прогноз на цей рік залишився без змін - 3,2%. Інфляція сповільниться до 4,3% у 2025 році з 5,8% у нинішньому.

Фонд уже кілька років попереджає, що в середньостроковій перспективі світова економіка, найімовірніше, зростатиме на нинішньому посередньому рівні, але цього надто мало, щоб дати країнам ресурси, необхідні для скорочення бідності та боротьби зі зміною клімату.

Відео дня

"Ризики ростуть, і у світовій економіці зростає невизначеність", - сказав на брифінгу головний економіст П'єр-Олів'є Гуріншас.

За його словами, "існує геополітичний ризик, пов'язаний із можливістю ескалації регіональних конфліктів", який може вплинути на сировинні ринки.

"Зростання протекціонізму, протекціоністська політика, збої в торгівлі також можуть вплинути на світову активність", - зазначив Гуріншас.

Водночас він заявив, що тарифи і торговельна невизначеність між країнами ризикують знизити рівень світового економічного виробництва приблизно на 0,5% у 2026 році.

Раніше у МВФ висловили занепокоєння з приводу глобального державного боргу, який може сягнути 100 трильйонів доларів, або 93% світового ВВП, до кінця цього року. Це зростання зумовлене США та Китаєм.

Фонд закликає уряди ухвалити жорсткі рішення для стабілізації запозичень. За словами МВФ, в умовах відсутності політичного бажання скорочувати витрати на тлі необхідності фінансування екологічно чистої енергії, підтримки населення, що старіє, і зміцнення безпеки, "ризики для перспектив боргу сильно зміщені в бік збільшення".

МВФ погіршив прогноз зростання світової економіки, попередивши про ризики, - Bloomberg

Що стосується перспектив на 2025 рік, то прогноз МВФ для єврозони було знижено до 1,2%, що на 0,3% нижче, ніж у липні, у зв'язку з проблемами виробничої сфери в Німеччині та Італії.

Прогноз щодо Мексики був знижений на поточний рік найбільше серед великих економік, а також на наступний рік, виходячи з впливу посилення грошово-кредитної політики. Прогноз зростання для Китаю на цей рік знизили до 4,8% з 5% раніше через слабкий сектор нерухомості та низьку споживчу довіру, водночас прогноз на 2025 рік збережено на рівні 4,5%.

Крім того, Фонд підвищив свій прогноз для США на цей рік до 2,8% і 2,2% на наступний рік завдяки зростанню споживання.

Новий транш від МВФ для України - останні новини

Минулого тижня рада МВФ закінчила п'ятий огляд програми Extended Fund Facility, яка передбачає фінансову допомогу державам, що зіткнулися з серйозними середньостроковими проблемами платіжного балансу.

Фонд високо оцінив виконання програми Києвом і виділив на підтримку українського бюджету понад 1 мільярд доларів. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що отримані гроші використають для покриття невійськових витрат.

Пізніше в Мінфіні України вказали, що оновлений Меморандум МВФ не зобов'язує Київ підвищувати тарифи на енергоносії.

Вас також можуть зацікавити новини: