Група Ferrexpo за 9 місяців наростила виробництво більш, ніж на 47%

Гірничорудна компанія Ferrexpo, яка володіє в Україні Полтавським, Єристівським та Біланівським гірничозбагачувальними комбінатами, за перші три квартали 2024 року наростила виробництво продукції. За даними звіту компанії за ІІІ квартал, загальний обсяг виробництва за дев'ять місяців 2024 року склав 5 125 034 тонн, що на 47% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

За даними звіту, протягом третього кварталу Ferrexpo експлуатувала одну-дві лінії виробництва окатків з чотирьох, зосереджуючись на продуктах вищої якості. Так, загальне виробництво окатишів за 9 місяців цього року склало 4 567 168 тонн, з яких 3 780 610 тонн – преміальні окатиші із вмістом заліза 65%.

"Для операцій Ferrexpo третій квартал став надзвичайно складним з точки зору операційної діяльності та макроекономічної ситуації. Як ми зазначали у проміжних результатах, вимога імпортувати 80% електроенергії від наших західних сусідів залишається актуальною, і високі тарифи продовжують негативно впливати на наші витрати. Це ускладнюється підвищеними ставками на вантажні перевезення та додатковими страховими преміями через воєнні ризики", — зазначив в.о голови правління Ferrexpo Лучіо Дженовезе.

Відео дня

За його словами, для зменшення тиску на маржу компанія зосередилась на продажах високоякісної залізорудної продукції географічно близькими клієнтам, а також продажах преміальних окатишів для прямого відновлення у регіоні Близького Сходу та Північної Африки.

Фінансовий директор групи Ferrexpo Микола Кладієв відзначив вересневі заходи економічного стимулювання у Китаї (наприклад, скасування обмежень на купівлю житла), що мають підтримати ціни на залізну руду, але зазначив, що поки це "не дає жодної впевненості, що ціни залишаться на цих рівнях або ще більше зростуть".

Нагадаємо, що акції Ferrexpo котируються на Лондонській фондовій біржі (FXPO). Компанія входить до індексу FTSE All-Share. До початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року група була третім за величиною експортером окатишів у світі.