Економіст чітко відповів. чи буде дефолт / фото УНІАН

З 1 серпня для України закінчується призупиненні виплат за боргами, тому важливо з кредиторами домовитися про реструктуризацію. Вона дозволить у найближчі декілька років або взагалі нічого не виплачувати приватним кредиторам, або звести обсяги таких платежів до мінімуму, щоб не ставити під загрозу фінансування оборони. Так вважає економіст Центру економічної стратегії Максим Самойлюк.

За його словами, домовленості треба досягти до серпня, і це має бути саме домовленість про реструктуризацію, а не чергове призупинення виплат за боргом, яке діє зараз, що також є зобов'язанням України перед МВФ. Переговори між урядом і приватними кредиторами тривають.

Однак експерт підкреслює, якщо домовитися про реструктуризацію не вийде, то уряд матиме два варіанти: намагатися подовжити мораторій на виплати за боргами або оголосити дефолт.

Відео дня

"Проте, навіть якщо домовленості досягнено не буде, ймовірним варіантом є погоджене з кредиторами продовження мораторію за виплатами ще на рік, а не дефолт України", – зазначив Самойлюк.

Загроза дефолту

Видання The Economist пише, що Україні загрожує фінансова криза, і вже скоро. Два роки кредитори країни погоджувалися на призупинення виплат з обслуговування боргу. Відстрочка становить 15% ВВП на рік - ці витрати стали б другими за величиною після оборонних. Однак мораторій закінчується 1 серпня. В України закінчуються гроші, але кредитори залишаються непохитними.

Водночас Україна не полишає надії домовитися з кредиторами. Київ повідомив інвесторам, що розраховує на успіх безпрецедентної мети з реструктуризації боргу в розпал війни до закінчення терміну мораторію на виплати 1 серпня.

Вас також можуть зацікавити новини: