Бродський звернувся до до Зеленського / фото УНІАН

Український бізнесмен Михайло Бродський у своїй колонці на Oboz.ua звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням звернути увагу на репресивно-"підприємницьку" діяльність силовиків.

Він висловив переконання, що вони зі своєю діяльністю можуть змагатися з так званими орлами Кравченка, що "працювали" в позаправовому полі під прикриттям міністра внутрішніх справ часів президентства Леоніда Кучми.

"З Кравченком та Кучмою я порівнюю недаремно, оскільки вперше влада довела до банкрутства мій бізнес саме з легкої руки цих "добродіїв": у такий спосіб вони намагалися відібрати в мене найпопулярніше на той час видання "Киевские ведомости", видавцем якого я був. Принизливу роль курʼєра їхніх меседжів виконував тодішній секретар ради Нацбезпеки Володимир Горбулін, він у деталях розповідав, що буде зі мною, якщо не віддам видання…", - поділився бізнесмен.

Відео дня

Бродський додав, що тодішній голова СБУ Володимир Радченко тоді декілька разів говорив йому, що не розуміє, як він залишився живим. "Мене врятували кияни, обравши депутатом Верховної Ради III скликання, і в парламентську залу я зайшов просто з Житомирського СІЗО. Тоді не було платних камер, блатних умов, не було навіть матраців. Але я вистояв, зрозумівши найголовніше: принципи варто відстоювати, навіть високою ціною", - згадав бізнесмен.

Він зазначив, що після цього всього сподівався, що свавілля силовиків уже в минулому, і всі ці "замашки "змиті" першим, другим майданами, патріотизмом широкомасштабного вторгнення". Але насправді це не так.

"Йдеться про ринок піску. Почну з публічної частини: сумнозвісний ТГ-канал "Джокер", модерований любителем "майбахів" та посиленої охорони Романом Кравцем, відомий на прізвисько "Прищ", озвучив погрози мені та моїй сімʼї через те, що я нібито замовив програмі "Схеми" на Радіо Свобода матеріал про Кіпера. Він, за словами "Джокера", "наш любимый губернатор и самый честный прокурор Киева". Очевидно, йдеться про Олега Кіпера, керівника Одеської ВЦА. По-перше, з цією людиною не знайомий і жодного разу не перетинався. По-друге, прошу розказати мені, як можна замовити сюжет у "Схемах"? У них лише один замовник, народ України", - пояснив ситуацію Бродський.

"Тепер про частину непублічну: що відбувається на ринку піску і до чого тут я. Деякий час тому на горизонті зʼявився такий собі Сергій Шапран, депутат Броварської міськради... Шапран поклав око на групу компаній "Юнігран" загальною вартістю в понад $100 млн, яка потрапила під санкції РНБО. Але внаслідок досить нехитрих маніпуляцій держава втрачає ці активи, а її власником стає депутат Шапран", - поділився інформацією Бродський.

Він висловив сподівання, що компетентні органи зможуть розібратися і дати правову оцінку, як під час війни, коли люди донатами і податками складаються на захист, "бізнес у $100 млн перетікає до підприємливої особи". Але, як зазначив Бродський, апетити Шапрана на цьому не наситилися, і він прагнув захопити контроль над усім ринком піску.

"Він погрожував мені, іншим підприємцям, і робив це не голослівно: працівникам моїх компаній, і як і фірм інших бізнесменів, пачками сиплються підозри. Ми розуміємо, що відбувається: бізнес заганяють у напрямку ухвалення "правильного" рішення", - розповів бізнесмен.

Бродський зазначив, що в його розпорядження абсолютно випадково потрапило відео, на якому зафіксовано, як Шапран зустрічається з працівниками прокуратури Подільського району.

У комплекті до Шапрана йде "Джокер", який намагається дискредитувати Бродського, пишучи про незаконне добування піску, про незаконне будівництво і т.д. . "Я подаю на нього в суд, і подивимося, чи зможе він підтвердити свої твердження… і чи буде він такий сміливий", - повідомив Бродський.

"Шановний пане президенте! Також звертаюся до керівника Офісу генпрокурора та СБУ! Прошу вас розслідувати факти мародерства під час війни, а також масового рейдерства в інтересах певної групи осіб, яку, на мою думку, фронтує Шапран: під час війни це неприпустимо ні з морального, ні з правового, ні з фінансового погляду. А охочим мене залякати раджу читати мою біографію", - порадив бізнесмен.