Інфляцію в Україні стримувало повільне подорожчання продуктів харчування / фото УНІАН

Споживчу інфляцію в липні стримувало уповільнення зростання цін на продукти харчування, повідомила прес-служба Національного банку України.

Читайте такожВ НБУ дали прогноз относительно інфляції на Наступний рік

"У липні інфляцію стримувало насамперед уповільнення зростання цін на продукти харчування шляхом збільшення як вітчизняного, так й імпортної пропозиції", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Зростання цін в Україні

Як відзначили в прес-службі, в липні 2020 року споживча інфляція в річному вимірі залишилася на рівні попереднього місяця і склав 2,4%. Споживча інфляція очікувано перебувала нижче цільового діапазону 5% ± 1 п.п. і, більш того, виявилася трохи нижче траєкторії прогнозу, опублікованого в інфляційному звіті за липень 2020 року.

Згідно з повідомленням, базова інфляція не змінилася в порівнянні з червнем і склала 3,0% г / г (рік до року).

Що подорожчало найменше

Темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки сповільнилися до 3,5% г / г. Через слабкий попит на дорожчі вироби меншими темпами зростали ціни на м'ясні продукти та продукти не першої необхідності, зокрема кондитерські вироби, морозиво, прянощі, чай. Темпи зростання вартості послуг залишилися на рівні попереднього місяця (8,4% г/г). Прискорилося зростання вартості медичних послуг, ймовірно, внаслідок збільшення захворюваності.

Ілюстрація REUTERS

Як йдеться в прес-релізі, падіння цін на непродовольчі товари сповільнилося до 1,1% г/г. Це було обумовлено як липневим ослабленням гривні, так і реалізацією відкладеного попиту з боку споживачів. Як наслідок, знизилися темпи здешевлення товарів тривалого користування, в тому числі побутової техніки та електроніки, вартість автомобілів повернулася до зростання, а ліки продовжили дорожчати.

Що сказали в Нацбанку

Як зазначила прес-служба НБУ, подальше поступове пожвавлення споживчого попиту і економічної активності під впливом м'якої монетарної політики Національного банку і фіскальних стимулів уряду сприятимуть поверненню споживчої інфляції в межі цільового діапазону 5% ± 1 п.п.

Інфляція в липні

  • За даними Державної служби статистики, споживча інфляція в Україні в липні 2020 року в річному вираженні - в порівнянні з липнем 2019 року - становила 2,4%, як і в червні поточного року.
  • У порівнянні з попереднім місяцем споживчі ціни в липні знизилися на 0,6%, а з початку року - зросли на 1,4%.