Прогнози ЄБРР щодо економічного розвитку України не можна назвати однозначно "‎песимістичними"‎ / фото REUTERS

У Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) погіршили прогноз зростання українського ВВП на 2025 рік з 6% у травневому звіті до 4,7%. Про це повідомляється на офіційному сайті фінансової організації. 

Європейські експерти вважають, що проблеми з постачанням електроенергії вже призвели до переривання "‎суттєвого"‎ зростання українського ВВП, який можна було спостерігати впродовж чотирьох кварталів. Саме це спонукало їх до необхідності переглянути оцінки на наступний рік. 

Втім, прогнози ЄБРР щодо економічного розвитку України не можна назвати однозначно "‎песимістичними"‎. Так, незважаючи на серйозні удари РФ по енергетичних об’єктах, експерти, як і раніше, прогнозують зростання ВВП в цьому році на 3%. 

Відео дня

Експерти вважають, що міжнародні партнери часткового покрили потреби України на цей рік, однак обсяги фінансування на наступний залишаються невизначеними. 

Окрім того, країна стикнулась з дефіцитом робочої сили, а також ризиком нових руйнувань об’єктів інфраструктури та виробничих потужностей.

Як зростав український ВВП 

Нагадаємо, у вересні в Мінекономіки заявили, що у минулому місяці економіка України зросла на 3,5% [±1%] у порівнюванні з серпнем 2023 року. 

А раніше Мінекономіки повідомило, що у липні зростання ВВП прискорилося до 2,7% після 1,6% у червні. На думку експертів, на ситуацію вплинуло раннє збирання врожаю. 

При цьому за січень-липень спеціалісти оцінили зростання на рівні 4,0% [±1%].

Вас також можуть зацікавити новини: