Закон про оренду державного і комунального майна набрав чинності в грудні 2019 року / фото УНІАН

Кабінет міністрів України затягнув процес затвердження Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, з-за чого з 1 лютого жоден квадратний метр не був переданий орендарям, повідомив УНІАН перший заступник голови Фонду державного майна України Леонід Антоненко.

Читайте такожУкраїна призупиняє велику приватизацію на годину кризи

Кабінет міністрів України затягнув процес затвердження Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, через що з 1 лютого жоден квадратний метр не був переданий орендарям, повідомив УНІАН перший заступник голови Фонду державного майна України Леонід Антоненко.

Відео дня

Саме так він прокоментував лист голови ФДМУ Дмитра Сенниченка Кабінету міністрів, в якому той повідомив про необхідність якнайшвидшого затвердження порядку, без чого не діє Закон «Про оренду державного та комунального майна».

«У певний проміжок часу у нас почало складатись враження, що процес узгодження з робочого перетворюється на інший - затягування, що вимагає вже певної уваги громадськості через те, що Фонд державного майна отримує десятки листів від різних стейкхолдерів, починаючи з народних депутатів і закінчуючи простими громадянами, які запитують, чому не виконано вимогу закону про те, що підзаконні акти повинні бути розроблені Кабінетом міністрів та іншими органами влади протягом трьох місяців із моменту набрання чинності цим законом», - сказав Антоненко.

Він звернув увагу на те, що закон набрав чинності в грудні минулого року, тому наприкінці березня цього року необхідно вже було забезпечити його функціонування.

«Він був уведений в дію з 1 лютого, і з тих пір жоден квадратний метр ні державної, ні комунальної власності в оренду не передається», - зазначив Антоненко.

Також він нагадав, що 3 березня цього року Кабінет міністрів Олексія Гончарука затвердив Порядок передачі в оренду державного та комунального майна, проте новий уряд Дениса Шмигаля скасував це рішення, відправивши акт на повторне погодження. Фонд держмайна досить оперативно це зробив, після чого передав документ назад до Кабміну, але процес не зрушив із мертвої точки, сказав Антоненко.

«У нас вже травень закінчився, і є побоювання, що це не кінець, ще червень може пройти й документа не буде. Це - кризова ситуація, на яку Фонд державного майна звернув увагу уряду, і сподівається, що уряд застосує термінові заходи, щоб цю кризу врегулювати», - сказав перший заступник голови ФДМУ.

За словами Антоненка, закон про оренду державного та комунального майна передбачає, що в подальшому проводитимуться електронні аукціони для визначення орендарів. Однак без затвердженого порядку заблоковані підготовчі процеси щодо передачі майна в оренду.

«Нам важко спрогнозувати, коли будуть оголошені перші аукціони на «Прозорро.Продажі» через це затягування», - додав перший заступник голови ФДМУ.

Він зазначив, що порядок передачі майна в оренду тягне за собою інші питання, приміром, типові договори оренди, без яких навіть не можна оголосити аукціон. Їх також має затверджувати Кабмін, але проекти туди навіть не надсилали, оскільки через відсутність затвердженого порядку центральний орган виконавчої влади не може дати свій висновок, чи відповідають проекти чинному законодавству, сказав Антоненко.

Він також додав, що в умовах карантину багато підприємців просто почали відмовлятися від взятого в оренду майна. Якщо врахувати, що нові потенційні орендарі навіть не можуть укласти договір, державний та місцеві бюджети зазнають втрат.

«Якщо приріст за рік був 350 млн грн (від оренди держмайна в 2019 році до держбюджету надійшло 1,55 млрд грн, тоді як у 2018 - 1,2 млрд грн - УНІАН), то якщо врахувати контракти, що припиняються, й контракти, що не укладаються, то ви зможете отримати ту картину, яку ми сьогодні маємо, й ті втрати, які несуть як державний, так і місцеві бюджети по всій країні», - сказав він.

При цьому втрати місцевих бюджетів можуть бути куди більш серйозними, оскільки, за словами Антоненка, лише Київ від оренди комунального майна отримує понад 500 млн грн на рік.

Як повідомляв УНІАН, раніше Фонд держмайна звернувся з листом до Кабінету міністрів, в якому вказав на необхідність якнайшвидшого затвердження «Порядку передачі в оренду державного та комунального майна».