Ілюстрація / REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба допускає можливість підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Туреччиною цього року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кулеба сказав в Анталії на спільній прес-конференції з турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу.

"Ми дійсно налаштовані провести чергове засідання стратегічної ради наших президентів цього року і хочемо наповнити її максимальним змістом, і, безумовно, угода про вільну торгівлю є однією з таких задач, яка має бути вже освячена нашими лідерами", - наголосив Кулеба.

Відео дня

Читайте також"Підвищити рівень інфляції та послабити гривню": Смолій розповів, в чому саме полягав тиск на НБУ

Глава МЗС України сказав, що переговори щодо укладення угоди про ЗВТ тривають наразі між експертами обох країн на рівні торговельних представників і Міністерства економіки і торгівлі.

"Наразі ми очікуємо на певний позиційний документ з боку турецької сторони для того, щоб продовжити наші консультації і рухатися вперед. Але, я хочу наголосити дуже чітко, що і в Києві, і в Анкарі є чітка політична воля довести цей процес нарешті до результату, який збалансовуватиме інтереси української економіки, турецької економіки, і дозволить обом країнам виграти суттєво від зони вільної торгівлі, і ми повністю поділяємо ту ціль, яка була озвучена президентом Ердоганом - 10 млрд товарообігу між Україною і Туреччиною. Ми можемо прийти до цієї цифри лише через угоду про вільну торгівлю", - заявив Кулеба.

Також глава МЗС наголосив, що потенціал торгівлі між Україною і Туреччиною є феноменальним.

Як сказав Кулеба, турецькі товари можна знайти у будь-якому магазині у будь-якому регіоні України. "На жаль, українські товари ще не так представлені на турецькому ринку, але у нас є теж багато того, від чого турецькі споживачі і покупці лише виграють", - додав міністр.

За його словами, він і Чавушоглу сьогодні домовилися докласти максимальних зусиль для того, щоб позитивно вирішити питання укладення угоди про ЗВТ.

У цьому зв'язку Кулеба запевнив, що політичні лідери, міністри закордонних справ і торгівлі готові будуть долучитися для того, щоб розв'язати ті питання, які не вирішаться експертному рівні.

Як повідомляв УНІАН, у березні 2016 року Україна і Туреччина відновили переговори про зону вільної торгівлі, які були припинені в 2013 році.

У листопаді 2018 року президент Туреччини заявив, що робота з підписання угоди про зону вільної торгівлі з Україною має завершитися до кінця року. «Ми віримо, що завдяки цій угоді ми зможемо досягти нашої мети – торговельний баланс у 10 млрд доларів», - сказав він.

У 2018 році товарообіг між країнами становив близько 4 млрд доларів.

У лютому 2020 року президент України Володимир Зеленський заявив, що товарообіг між Україною і Туреччиною має збільшитися до 10 млрд дол.