Лєсовий каже, що впродовж жовтня основні валютні коливання відбуватимуться в проміжку 41,5-42,2 грн/дол / колаж УНІАН, фото УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Ситуація на валютному ринку в жовтні стане важливою для розуміння, з якими показниками завершить поточний рік і з яким курсом долара Україна увійде у 2025 рік. 

Як розповів начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий у коментарі УНІАН, при цьому у перші дні місяця будь-які суттєві зміни малоймовірні: вони, скоріше, будуть інерційними, тобто логічно продовжать тенденції останнього тижня вересня: 

  • поточні коливання не перевищать 0,2 грн, 
  • збережеться періодична зміна векторів - курсові показник то зростатимуть, то знижуватимуться, 
  • попит і пропозиція перебуватимуть в балансі,
  • готівковий ринок орієнтуватиметься на показники міжбанку,
  • Нацбанк продовжить дію режиму "керованої гнучкості".

"Звісно, багато хто на ринку очікує, що день за днем курсові показники, хоч і неквапливо, але неухильно рухатимуться вгору. Сприятиме цьому притлумлена дія першого "інфляційного етапу", викликаного зростанням тарифів на електроенергію, збільшенням акцизів на пальне, гальмуванням роботи бізнесу внаслідок перебоїв з електроенергією", - зазначив Лєсовий. 

Відео дня

Банкір пояснив, що другий "інфляційний етап" може виникнути через збільшення податкового навантаження: продавці, виробники, постачальники цілком очікувано можуть закласти власні ризики недоотримання прибутку через збільшення податків у споживчі ціни. Лєсовий пояснив:

"Відтак можемо з обережністю припустити, що впродовж жовтня основні валютні коливання відбуватимуться в проміжку 41,5-42,2 грн/дол., що незначно, але все ж таки можуть бути вищими за вересневі показники".

Він підкреслив, що це не вибиватиметься за раніше озвучені курсові прогнози до кінця року та й будь-які зміни у щоденному розрізі будуть малопомітними.

Характеристики валютного ринку впродовж наступного тижня за прогнозом банкіра будуть такими:   

  • коридори валютних змін: на міжбанку 41-41,6 грн/дол. та 44-46 грн/євро, на готівковому ринку 41,2-41,8 грн/дол. та 44-46,5 грн/євро;
  • щоденні курсові зміни: на міжбанку — до 0,2-0,3 грн, у банках — до 0,3-0,5 грн, в обмінних пунктах — до 0,5 грн;
  • середня різниця між курсами міжбанку і готівкового ринку: залежно від валюти до 0,3-0,5 грн;
  • тижневі курсові відхилення очікуються в межах 2% від початкового понеділкового курсу.

Загалом Лєсовий припускає, що за підсумками вересня-жовтня гривня може втратити в ціні близько 1%. 

"Однак є одне але: вичерпний перелік факторів, що впливатимуть на ринок впродовж наступного місяця, досі невідомий. Тому можемо лише висловлювати припущення, що ґрунтується, як на аналізі ринку впродовж року, макроекономічних показниках, так і на офіційних прогнозах (зокрема на валютному курсі, закладеному в бюджет на кінець року, а це 42,2 грн/дол.)", - резюмував банкір.

Курс валют – останні новини

Курс долара до гривні у "ПриватБанку" у четвер, 26 вересня, знизився на 10 копійок і складає 41,50 грн за долар. Курс євро у фінустанові послабився також на 10 копійок і становить 46,50 грн за євро.   

Продати американську валюту в банку можна за курсом 40,90 грн, євро – за курсом 45,50 грн за одиницю іноземної валюти.

Вас також можуть зацікавити новини: