REUTERS

Голова Виконавчого комітету Національної ради реформ та експрезидент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив, що з офшорних коштів, або грошей виведених злочинним шляхом, в Україну в 2020 році повернули лише 16 тисяч гривень. За його словами, чиновники не хочуть повернення решти грошей.

Про це Саакашвілі розповів в ефірі суспільно-політичного ток-шоу "Право на владу" на 1+1. 

"В цьому році повернула (Україна - ред.) 16 тисяч гривень всього", - заявив Саакашвілі. Він додав, що це при тому, що 4 роки тому генеральний прокурор Латвії "просто благав" його передати комусь з української влади, що на рахунку Нацбанку Латвії лежали 80 мільйонів євро, заарештовані латвійською прокуратурою. "Заберіть ці 80 мільйонів, це ваші", - додав він, зауваживши, що гроші досі у банку. 

Відео дня

Читайте такожНазвано ймовірних кандидатів на посаду голови НБУ

На Національній раді реформ Саакашвілі пропонував, як повернути ці гроші, але, як він заявив, "зараз йде саботаж". "Одразу почалося, що "це принцип, співрозмірності...". Коротше, щоб цього не було. Я вам скажу, чому вони не хочуть повернення цих грошей. По-перше, це прецедент поганий", - зауважив він. 

"По-друге, це забирає хліб у тих, хто вирішує... і залагоджують ці справи. Навіщо їм простий механізм робити між прокуратурою і людиною, яка завинила і винна гроші. Їм краще в тіні домовлятися", - сказав експрезидент Грузії.

На питання ведучої Наталі Мосейчук про гроші Януковича, які мовляв, "десь там пасуться", бо американцям вигідно їх використовувати, Саакашвілі відповів, що "американці геть не дурні". "У них є процесуальна угода. Свого часу колишній прем'єр Лазаренко туди поїхав, вони забрали у нього всі гроші і практично роздягли повністю. Зараз у Фірташа вони хочуть забрати... Наші країни не тільки оббирають корупціонери, але потім ті країни забирають ці гроші вдруге собі, нічого нам не повертаючи", - сказав експрезидент Грузії.

Як повідомляв раніше УНІАН, голова Виконавчого комітету Національної ради реформ та екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив, що в парламенті України є "міжфракційне об'єднання контрабандистів".