Експерт вказав, що рубль зараз сильно переоцінений / фото REUTERS

Росіяни в серпні почали різко скуповувати долари. Російський рубль почувається дедалі гірше.

Економіст Максим Блант у коментарі 24 каналу нагадав, що США та ЄС заборонили ввозити готівкові долари та євро на територію РФ у рамках санкцій, які запровадили після повномасштабного вторгнення в Україну.

За його словами, у серпні в РФ тривав сезон відпусток і, якщо раніше в ту саму Туреччину можна було поїхати з картою "Мир", то зараз потрібно мати готівкову валюту.

Відео дня

При цьому експерт зазначив, що рубль зараз сильно переоцінений і його курс не відповідає реальності.

"Курс відійшов від економічних реалій; від інфляції; від купівельної спроможності. Тому там запасаються валютою. Виходячи з того, що відбувається в економіці, рубль буде падати. А курс зараз визначається не ринковими методами", - підсумував Блант.

Валюта в Росії - що відбувається з рублем

Близько 2,3 мільярда в доларах і євро потрапили в Росію з березня 2022 року, коли США і ЄС заборонили експорт своїх банкнот. РФ вдалося обійти санкції, які блокують імпорт готівки. Гроші транспортували в Росію з країн, включно з ОАЕ і Туреччиною, які не ввели обмежень на торгівлю з РФ.

При цьому курс рубля постійно штормить. Після введення санкцій щодо Московської біржі за один долар давали 100 рублів, але пізніше ситуація трохи стабілізувалася. Після початку опрерації ЗСУ в Курській області РФ рубль торгувався на рівні 90,30 за долар.

Вас також можуть зацікавити новини: