Експерти пояснили, як близькосхідний конфлікт вплинув на світову економіку / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Світова економіка відчула вплив близькосхідного конфлікту - зростання напруженості на Близькому Сході створює для неї нові виклики.

Про це повідомляє Reuters. На думку спеціалістів, одним з головних бенефіціарів від іранського ракетного удару по Ізраїлю став долар США - останнім часом американська валюта значно посилила свої позиції. Головним же наслідком ескалації для світової економіки стало зростання нафтових цін. У четвер ціни на "‎чорне золото"‎ зросли приблизно на 2% через побоювання, що військові дії можуть завадити постачанням нафти.

Водночас незрозуміло, чи призведе ескалація до тривалого підйому цін. Річ у тому, що США мають високі запаси нафти, тоді як у країн ОПЕК є багато резервних потужностей, які дозволять компенсувати наслідки війни.

Відео дня

Європа більше постраждає від зростання цін, оскільки, на відміну від Сполучених Штатів, не може похвалитись великим внутрішнім видобутком. Зараз ф’ючерси на нафту марки Brent торгуються на рівні 75 доларів за барель, що значно нижче рівня 84 долари на момент нападу ХАМАС на Ізраїль у жовтні того року і далеко від максимуму в 130 доларів, який було досягнуто після вторгнення Росії в Україну у лютому 2022-го.

За оцінками Oxford Economics, у випадку повномасштабної війни, яка призведе до масштабних атак на енергетичну інфраструктуру на Близькому Сході та в регіонах Перської затоки, можна очікувати стрибка цін на нафту до 130 доларів:

"Останнє знизить темпи зростання світового виробництва, хоча й не дуже суттєво".

Війна на Близькому Сході - останні новини

Нагадаємо, увечері 1 жовтня Іран завдав ракетний удар по Ізраїлю. У ході атаки використали близько 200 балістичних ракет, які атакували цілі по всій території держави. Атака була проведена у відповідь на ліквідацію Ізраїлем голови "Хезболли" Хасана Насралли та лідера "Хамаса" Ісмаїла Ханії.

Сам Ізраїль продовжує військову операцію на території Лівану. 3 жовтня Тель-Авів завдав удару по столиці країни. Ціллю була будівля в центральному районі міста.

Вас також можуть зацікавити новини: