Президент України Володимир Зеленський / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський висловився за спрощення процедур для отримання підприємцями кредитів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив у Волинській області під час зустрічі з місцевими підприємцями.

«Треба надати можливості, щоб люди могли відкривати малий, середній бізнес. Що така можливість? Є речі, пов'язані з банківською культурою та банківськими програмами. Нам важко, ми близько року з цим боремося - говорили дуже серйозно з Національним банком - знижували облікову ставку, щоб потім у людей з'являлася можливість взяти кредити», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожПрийняття Програми уряду буде злочином - нардеп

За його словами, незабаром у парламенті буде зареєстровано законопроект про так зване «портфельне» кредитування.

«Крім програми «5-7-9%», яку ми наповнюємо, є «портфельне» кредитування, яке у Верховній Раді з'явиться у вигляді законопроекту. Наше головне завдання - зробити нормальні умови для кредитування», - додав президент.

Зеленський вважає, що в питанні кредитування існує «зарегульованість процесів», а Національний банк здійснює дуже жорстку монетарну політику.

«Треба дати можливість більш спрощеною процедурою отримання цих кредитів з нормальними умовами - до 10%. Я думаю, що в принципі 5-7% - це нормальні умови, коли людина не буде виїжджати, а буде мати можливість, якщо вона хоче працювати», - підкреслив глава держави.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада в січні прийняла закон про створення в Україні Фонду розвитку підприємництва, який у 2020 році отримає 2 мільярди гривень фінансування.

Фонд реалізує програму державної підтримки малого та середнього бізнесу, яка дозволить учасникам отримати кредит до 1,5 мільйона гривень під 5%, 7% або 9% річних для створення або розширення власного бізнесу.

3 лютого уряд України оголосив старт програми "5-7-9", оцінюючи її потенціал в цьому році до 50 тисяч кредитів. Станом на 15 червня українські банки надали 639 кредитів на 404,76 мільйона гривень у рамках цієї програми.

17 червня 2020 року Кабінет міністрів спростив доступ бізнесу до кредитів, які надаються представникам малого та мікробізнесу в рамках програми "5-7-9".

За період з 12 по 19 червня динаміка державної програми "Доступні кредити 5-7-9%" склала + 69%, або + 593 заявок з пакетом документів на 1,6 млрд грн.