Адвокат пояснила, у яких випадках військовий може отримати пенсію по інвалідності / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Розмір пенсії військовослужбовця залежить від грошового забезпечення, яке він отримував за останньою займаною посадою, але без урахування будь-яких додаткових виплат.

Адвокат ГО "Юридична сотня" Ірина Дмитренко в ефірі "Українського Радіо " зазначила, що, якщо військовому встановлено інвалідність, то розмір такої пенсії залежить від деякизх факторів.

"Якщо інвалідність пов'язана із захистом Батьківщини, або пов'язана з виконанням обов'язків військової служби, то така особа має право на статус особи з інвалідністю внаслідок війни, і, відповідно, має право на пенсію за військовим законом. Якщо ж інвалідність пов'язана з проходженням служби, вона також має право на пенсію по інвалідності, але її розмір буде значно меншим", - зазначила адвокат.

Відео дня

За її словами, під час призначення пенсії по інвалідності одним із найважливіших критеріїв є те, чи ветеран уже звільнився зі служби, чи ні, бо якщо він звільнився зі служби, то він однозначно претендує на військову пенсію по інвалідності.

"Якщо ж він не звільнився, тоді він також може претендувати на пенсію, але тільки на цивільну пенсію по інвалідності. Після звільнення зі служби він може перейти на військову пенсію по інвалідності", - пояснила Дмитренко.

При цьому вона пояснила, який розмір пенсії буде залежно від групи інвалідності:

  • особа з інвалідністю внаслідок війни I групи отримує 100% від суми грошового забезпечення за останньою займаною посадою;
  • II група - 80% від грошового забезпечення;
  • III група - 60%.

"Якщо інвалідність пов'язана не із захистом Батьківщини і не з виконанням обов'язків військової служби, а з проходженням служби, то розмір пенсії для осіб з І групою інвалідності становитиме 70%, ІІ і ІІІ група відповідно матимуть 60 і 40% від грошового забезпечення", - уточнила адвокат.

Водночас постанова Кабміну № 656 визначає мінімальні розміри пенсії по інвалідності, тож якщо пенсія складатиме менше за цей розмір, то її будуть відповідно до документа:

  • для осіб з інвалідністю І групи пенсія не може бути меншою за 15 347 гривень;
  • для ІІ групи - 12 396 гривні;
  • III група - 8500 гривень.

"Якщо ж говорити про мінімальну пенсію учасників бойових дій, то вона за жодних обставин не може бути меншою за 4 958 гривень", - зазначила адвокат.

Пенсії для військових в Україні - останні новини

Адвокатка ГО "Юридична сотня" Ірина Дмитренко зазначила, що додаткова фінансова винагорода, яку виплачують українським військовим, не враховується під час розрахунку пенсії. Ці кошти є премією за виконання бойових завдань, а не постійним окладом.

Вас також можуть зацікавити новини: