Олена Дума / фото facebook Олени Думи

Очільниця АРМА Олена Дума заявила про готовність Агентства провести новий конкурс з відбору управителя для заарештованих корпоративних прав "Моршинської", якщо Антимонопольний комітет України не погодить переможця попереднього конкурсу — компанію "Карпатські мінеральні води".

Про це вона заявила під час круглого столу "EU-UA: назрілі євроінтеграційні зміни в підходах до управління арештованими активами", пише pravo.ua.

"Ми очікуємо висновку Антимонопольного комітету. — сказала Олена Дума, коментуючи розвиток подій довкола "Моршинської". —  Якщо він буде негативним — буде оголошено новий конкурс. Позитивним — відповідно будуть прийняті законні рішення, з тими рекомендаціями, які ми отримаємо від АМКУ".

Відео дня

Під час заходу, який зібрав представників державних інституцій у сфері реалізації санкційної політики та представників провідних юридичних компаній, правники відзначили, що в Європі не існує практики передачі арештованих чи вилучених активів в управління конкурентам.

Тому з огляду на гармонізацію українського законодавства з європейським на шляху вступу до ЄС ця норма має бути закріплена в законодавстві України, а поточні кейси, які суперечать європейському підходу, мають бути переглянуті. Європейські стандарти також передбачають існування реєстру професійних управителів та контроль за їх незалежністю від власників майна чи  їх конкурентів.

Це може бути компанія з управління капіталами, компанія з управління активами. Дуже широке коло тих, хто реально може включитися в цей процес", — прокоментував залучення до управління арештованими активами інституційних інвесторів, в тому числі міжнародних, Маркіян Бем, партнер "Назар Кульчицький та Партнери".

Окремо учасники заходу підняли питання щодо оцінки арештованого майна для подальшого контролю ефективності управління, адже її заниження може призвести до відсутності відповідальності управителя за зменшення реальної вартості активу в процесі управління. Тоді як професійні управителі чи інвестори зацікавлені у зростанні вартості компанії та її інвестиційної привабливості.

Денис Шкаровський, партнер ЮК VB PARTNERS, зазначив, що в європейській практиці є правилом, що вилучені активи мають надалі працювати в інтересах суспільства та економіки. Зокрема, учасники дискусії зазначили, що одним із таких інструментів збереження діяльності бізнесу в умовах арешту чи вилучення у осіб, які перебувають під санкціями, може бути збереження менеджменту компаній — вони найкраще знають специфіку бізнесу, управління ним і мають стратегію зростання його вартості.

Віталій Сердюк, старший партнер АО AVER LEX, заявив, що бізнес під санкціями, який працює в Україні, має служити економічним та іншим інтересам нашої держави: "Завжди біля великих грошей існує великий приватний інтерес. Як захисники та представники відповідних сфер бізнесу, ми бачимо останні два роки, що заходи, які мають бути спрямовані на користь національного інтересу, на жаль, в більшості випадків спрямовані на забезпечення певного приватного недоброчесного та конкурентного інтересу", — констатував експерт.

Зі свого боку очільниця АРМА Олена Дума зауважила, що Агентство вітає залучення іноземних фондів і компаній до управління арештованими в Україні активами. За її словами, Україна усунула бар’єри для них: "Будь-які іноземні юридичні особи без жодних обмежень мають право брати участь в конкурсі АРМА на відбір управителя".

Учасники круглого столу погодились, що українське законодавство та практика у сфері застосування санкцій потребують суттєвого вдосконалення. Зокрема вироблення механізму для уникнення блокування 100% активів, які часто розподілені між доброчесними власниками та особами, які перебувають під санкціями. Олена Дума під час круглого столу заявила про намір створення постійної діалогової платформи між АРМА та провідними правниками для напрацювання більш досконалого регулювання у сфері санкційної політики.