Експерти розкрили, що буде з курсом валют в Україні цього тижня / колаж УНІАН, фото REUTERS, фото УНІАН

Економічні експерти вважають, що в перший тиждень липня на валютному ринку буде спокійно. Можливе зростання курсу долара буде незначним та короткочасним.

"Одним із чинників невеликого стрибка курсу може стати святкування 4 липня, Дня незалежності США, це у них вихідний день. Також є довготривалі чинники, які можуть як стримувати, так і тиснути на курс гривні. Перший - це надходження в червні чергових траншів іноземної допомоги, другий - складні переговори наших урядовців із зарубіжними кредиторами щодо реструктуризації українського боргу", - пояснив фінансовий аналітик Андрій Шевчишин у коментарі ТСН.

При цьому економіст і виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначив, що НБУ досяг запланованих показників курсу гривні до долара, тож змін наразі можна не чекати.

Відео дня

"У нас буде літня стабільність, але ненадовго. Наступного тижня коливань курсу не очікується, але до кінця липня Нацбанк поступово підніме офіційний курс ближче до 41 гривні за долар, що, вочевидь, вплине і на готівковий ринок, знову готівковий долар коштуватиме понад 41 грн", - вважає економіст.

За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, українцям варто очікувати 40,80-41 гривні за долар і 43,90-44,10 гривні за євро в продажу і на 50 копійок для долара і на 70 копійок для євро нижче в покупці.

Курс долара в Україні - прогноз Кабміну

Кабінет міністрів у Бюджетній декларації на 2025-2027 роки прогнозує зростання курсу долара до більш ніж 45 гривень, а також сповільнення зростання економіки наступного року.

При цьому середній курс гривні до долара у 2025 році очікується на рівні 45 грн/дол., у 2026 році - 46,5 грн, у 2027 - 46,4 грн.

Вас також можуть зацікавити новини: