Через карантин економіка Великобританії серйозно постраждала / Ілюстрація REUTERS

Економіка Великобританії у другому кварталі 2020 року скоротилася на 20,4% в порівнянні з попереднім кварталом.

Про це повідомило британське Національне статистичне управління (ONS).

Читайте такожМінекономіки погіршило прогноз падіння ВВП України цього року

Відео дня

Падіння ВВП

«Валовий внутрішній продукт (ВВП) Великобританії, за оцінками, впав на рекордні 20,4% у другому кварталі (з квітня по червень) 2020 року, що стало другим квартальним скороченням поспіль після падіння на 2,2%в першому кварталі (з січня по березень) 2020 року», - йдеться в повідомленні.

У порівнянні з четвертим кварталом (з жовтня по грудень) 2019 року ВВП Великобританії в другому кварталі 2020 року знизився на 22,1%.

Плата за карантин

Bloomberg відзначає, що економіка Великобританії увійшла в рецесію вперше з 2009 року. Агентство підкреслює, що «Британія дорого платить за те, що повільніше за більшість інших країн, вводила карантин в березні». В країні також спостерігається найвищий показник смертності від коронавірусу серед європейських країн.

Пом'якшення карантинних заходів

При цьому в червні «спостерігався певний підйом», оскільки влада почала пом'якшувати карантинні заходи, зазначили у відомстві.

Найбільше падіння у другому кварталі відбулося у сфері послуг, промисловості та будівництва. Приватне споживання у 2 кварталі 2020 року знизилося на 23,1%.

Що таке рецесія

Як пише fortrader, рецесія (від лат. Recessus - відступ) - це фаза циклу економіки, що характеризується помірним, некритичним спадом виробництва в країні, також рецесією називають уповільнення темпу зростання ВВП або його зниження, що супроводжується зростанням безробіття, зниженням банківського кредитування і зменшенням обсягу інвестицій в основний капітал.

Рецесія в Європі

  • У липні 2020 року член виконавчої ради Європейського центрального банку Ізабель Шнабель заявила про те, що викликана пандемією рецесія в Європі може виявитися м'якшою, ніж передбачалося раніше.
  • У березні 2020 року глава ЄЦБ Крістін Лагард заявила, що якщо країни ЄС не приймуть термінових заходів щодо боротьби з коронавірусом, Європа зіткнеться з великим економічним шоком, порівнянним з фінансовою кризою 2008 року.