Зростання ВВП у порівнянні з місяцями 2023 року доволі відчутне / фото ua.depositphotos.com

У серпні економіка нашої країни зросла на 3,5% [±1%], якщо порівнювати із серпнем 2023 року. Зростання ВВП за вісім місяців 2024-го оцінюють на рівні 3,9% [±1%]. Про це повідомляє Мінекономіки

"‎Основний внесок у зростання економіки додала промисловість та позитивна динаміка у транспорті, будівництві та внутрішній торгівлі", – наводить відомство слова Першої Віцепрем’єр-міністерки України – Міністерки економіки України Юлії Свириденко.

За її словами, у серпні вперше за останні кілька місяців підприємці покращили оцінки діяльності на найближчий час. Ще одним позитивним трендом стало покращення споживчих настроїв. Це зумовили мінімальні "віялові" відключення електроенергії. 

Відео дня

Свій позитивний внесок зробив Український морський коридор. Окрім того, експерти акцентують увагу на високому інвестиційному попиті на продукцію машинобудування та будматеріали.

Позитивна динаміка у промисловості призвела до зростання обсягів внутрішніх залізничних перевезень. Якщо казати про будівництво, то тут основні драйвери були пов’язані з відновленням пошкодженої критичної інфраструктури, а також проведенням ремонту та реконструкції дорожнього покриття.

У той же час, дають про себе знати і негативні фактори, які стримують зростання ВВП. Це стосується, зокрема, дефіцита кваліфікованих кадрів, яке призводить до стримування економічної активності бізнесу. 

Також дали про себе знати труднощі у сільському господарстві, які призвели до зменшення врожаю ярих культур у порівнянні з минулим роком. Проблеми пов’язують, зокрема, із несприятливими погодними умовами. 

Зростання українського ВВП – статистика і прогнози 

Раніше повідомлялось, що у липні зростання валового внутрішнього продукту прискорилося до 2,7% (у червні цей показник склав 1,6%). Загалом експерти оцінили зростання за січень-липень на рівні 4,0% [±1%]. 

За прогнозами НБУ, у 2025-2026 роках можна очікувати зростання реального ВВП на рівні 4-5%. Економічне відновлення будуть обмежувати, зокрема, проблеми в роботі енергосистеми.

Вас також можуть зацікавити новини: