Адвокат зазначила, що всі українці зі статусом УБД мають пільги при виході на пенсію / фото УНІАН

Кожен військовий пенсіонер в Україні має право на перерахунок пенсії, але це складний процес. Рішення про перерахунок пенсії ухвалюється централізовано Кабінетом міністрів України.

Адвокат ГО "Юридична сотня" Ірина Дмитренко в ефірі Українського Радіо зазначила, що перерахунок має проводитися, якщо хоча б одна зі складових грошового забезпечення пенсіонера за його попередньою посадою зазнала змін.

"У ситуації, коли зростає грошове забезпечення діючих військовослужбовців, тоді ж військовий пенсіонер може розраховувати на перерахунок своєї пенсії в бік збільшення, звичайно. Рішення про перерахунок пенсії ухвалюється централізовано Кабміном, далі дається вказівка Пенсійному фонду, який формує списки і надсилає їх до уповноважених структурних підрозділів, які вже надають документи з новим розміром грошового забезпечення, які є підставою для перерахунку пенсії. Після цього Пенсійний фонд здійснює перерахунок пенсії", - пояснила адвокатка.

Відео дня

Трапляються випадки, коли з якихось причин, ПФУ не проводить перерахунок, тоді, радить Дмитренко, потрібно самостійно звернутися до уповноваженого структурного підрозділу із заявою про видачу довідки про новий розмір грошового забезпечення і потім звернутися до Пенсійного фонду для перерахунку.

Крім того, вона зазначила, що всі українці зі статусом УБД мають пільги при виході на пенсію.

"Це буде звичайна цивільна пенсія за віком, але для учасників бойових дій встановлений знижений пенсійний вік, тобто чоловіки зі статусом УБД можуть вийти на пенсію після досягнення 55 років, а жінки - у 50 років. Крім віку, обов'язковою умовою призначення дострокової пенсії є достатній розмір страхового стажу. Чоловікам потрібно мати щонайменше 25 років страхового стажу, а жінкам - щонайменше 20 років", - підсумувала адвокатка.

Пенсії для військових в Україні - останні новини

Адвокатка ГО "Юридична сотня" Ірина Дмитренко зазначила, що додаткова фінансова винагорода, яку виплачують українським військовим, не враховується під час розрахунку пенсії. Ці кошти є премією за виконання бойових завдань, а не постійним окладом.

Вас також можуть зацікавити новини: