У Європарламенті закликають ЄС відмовитися від азербайджанського газу / колаж УНІАН, фото REUTERS, ua.depositphotos.com

Європейський парламент ухвалив резолюцію, якою засудив ситуацію з правами людини в Азербайджані і закликав ЄС припинити свою газову залежність від Баку. Про це йдеться на сайті Європарламенту

Європейський парламент стверджує, що в Азербайджані систематично порушуються права людини. Європейські депутати також засудили воєнні дії Азербайджану проти Вірменії:

"Посилаючись на постійні порушення прав людини в Азербайджані і побоювання, що збільшення імпорту газу з Азербайджану до ЄС може бути компенсоване імпортом російського газу з боку Баку, депутати Європарламенту закликають покласти край залежності ЄС від експорту газу з Азербайджану".

Європарламент також закликав Єврокомісію призупинити дію меморандуму 2022 року про взаєморозуміння щодо стратегічного партнерства в галузі енергетики між ЄС та Азербайджаном. 

Відео дня

В резолюції зазначається, що будь-яка майбутня угода про партнерство між ЄС та Азербайджаном має бути обумовлена звільненням політичних в'язнів, проведенням правових реформ, покращення загальної ситуації з правами людини в країні, а також готовність до мирних перемовин з Вірменією. 

Транзит газу в ЄС

У вересні повідомлялося, що Азербайджан домовлявся з Кремлем про постачання російського газу через Україну. Тоді президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що "ми перебуваємо в контакті з обома країнами і бачимо, що є ґрунт для серйозного просування". 

Вас також можуть зацікавити новини: